Recept Aardbeienpizza

Toen ik gisteravond dat recept met zalm, venkel en gebakken aardbeien maar niet uit mijn hoofd kon krijgen, besloot ik om er gelijk maar een aardbeienweek van te maken hier op koken.blog.nl. Op dit moment komen ze uit de volle grond en dan zijn ze toch het allerlekkerste. Maar nog lekkerder dan de gewone aardbei, de Elsanta, waar ik gister al over schreef, zijn aardbeien van andere rassen. Deze worden maar weinig gekweekt, meestal omdat ze te kwetsbaar zijn in het vervoer en/of niet zo lang houdbaar zijn. Zeur erom bij je groentenman!

In dit recept voor Aardbeienpizza wordt geen aardbeienras genoemd, maar hiervoor heb je wel ‘geurige zomeraardbeien’ nodig. Probeer eens aan de Lambada te komen. Supermarkt DEEN verkoopt ze op dit moment. Ze zijn maar kort in het seizoen, dus stel je zoektocht niet uit! Het is het enige aardbeirecept uit het kookboek, La vita è bella, maar zeker spannend genoeg om eens uit te proberen.

AARDBEIENPIZZA
Voor 4 personen

Ingrediënten:
* 1/2 zakje droge gist
* 100 ml lauw water
* 1 tl suiker
* 200 gr bloem
* 2 el zonnebloemolie
* 1 zakje vanillesuiker
* 1 tl zout
* 500 gr geurige zomeraardbeien
* 125 gr suiker
* 1/2 citroen, onbespoten
* olie om in te vetten
* 25 gr pijnboompitten
* 150 gr wilde aardbeien, of neem extra van de ‘gewone’
* verse muntblaadjes

Bereidingswijze:
Meng de gist met de suiker in 2 eetlepels van het lauwe water en laat dit mengsel ca 10 minuten staan. Meng met de mixer of in de broodbakmachine de bloem, water, olie, vanillesuiker en zout tot een soepel deeg. Vergeet niet het gistmengsel toe te voegen. Laat dit 1,5 uur rijzen op een lauwwarme plek onder een vochtige theedoek.
Rasp het gele deel van de schil van de halve citroen. Verwijder de kroontjes van de helft van de aardbeien en snijd ze doormidden. Kook de gehalveerde aardbeien met de suiker, het sap van de halve citroen in tot een dikke aardbeiensaus.
Verwarm de oven voor op 225 graden. Vet een bakplaat in en rol hierop het deeg uit. Zorg dat het deeg aan de randen wat dikker is. Prik het deeg hier en daar in en bak het deeg voor in ca 10 minuten in de oven.
Verwijder intussen de kroontjes van de andere helft van de aardbeien en snijd ze in plakjes.
Haal het deeg uit de oven en verdeel de aardbeiensaus erover. Verdeel de plakjes aardbei erover. Bak de pizza nog eens 5 minuten in de oven.
Rooster intussen de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin, en verdeel deze met de wilde aardbeien en de blaadjes munt (evt in reepjes gesneden) over de aardbeienpizza.

Uit het boek: La vita è bella – Jolande Burg – Inmerc – isbn: 9789066116009 – te koop bij Bruna

Wil je nog meer leuke tips voor kookboeken? Klik dan links op de rubriek Kookboeken. Bij de meeste kookboeken kan je doorklikken naar een recept eruit. Meer recepten staan in de rubriek Recepten.

Lees ook:Recept appelcrumble
Lees ook:Recept rabarber-walnotentaart
Lees ook:Italiaans brood, recept Focaccia
Lees ook:Recept Aardbeiencake
Lees ook:Recept Taartjes met geroosterde cranberry

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Recept Aardbeienpizza

  1. Pingback: La vita è bella | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>