Italiaanse salade met asperge en artisjok

Naast dartelende lammetjes en kleine kuikentjes in de vijvers en sloten is er voor culi’s nog ander belangrijk herkenningspunt dat het voorjaar echt begonnen is: de eerste asperges steken hun kopjes uit het zand. In Het kleine aspergeboekje (daarover later meer) las ik dat asperges bij voorkeur in zandgrond worden geteeld omdat deze sneller opwarmt door de zon, waardoor wij weer sneller van deze goddelijke groenten kunnen genieten.

De oude Romeinen genoten al van deze groenten en dit feitje maakt de link naar het recept voor deze Salade met asperges en artisjok, die in Het kleine aspergekookboek Insalata Roma genoemd wordt. Hier volgt het recept:   

Italiaanse salade met asperge en artisjok
Voor 4 personen

Ingrediënten:
* 500 gr witte asperges
* 6 kleine artisjokken op olie
* 4 rijpe tomaten”
* 4 lente-uitjes
* sap van 1 citroen
* 4 el olijfolie
* snufje suiker
* 1 el citroenmelisse
* zout, peper

Bereidingswijze:
Schil de asperges rondom goed en verwijder indien nodig het houtige deel aan de onderkant.
Breng een flinke pan water aan de kook, voeg zout en suiker toe en kook de asperges in 15 tot 20 minuten beetgaar. Haal ze uit de pan, laat ze schrikken in ijswater en laat ze vervolgens uitlekken.
Snijd de asperges in stukken van ca 4 cm. Laat de artisjokken uitlekken en halveer ze. Verwijder het velletje van de tomaat en snij ze in 8 partjes. Snij de lente-ui in ringetjes. Meng alle groenten voorzichtig door elkaar.
Maak een dressing van de olijfolie, citroensap, gehakte citroenmelisse en peper en sprenkel deze over de salade.

Uit het boek: Het kleine aspergekookboekje – Fontaine & Noë – isbn: 9789460540578  – bij bruna te koop

Lees ook:Een zomerse stoofschotel
Lees ook:Recept Krokante asperges met lentesaus
Lees ook:Recept Cappuccino van groene asperges en Parmezaanse kaas
Lees ook:Recept Groene asperges met salsa van gegrilde sla
Lees ook:Recept geroosterde aardappeltjes met venkel en artisjokharten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>