Een zomerse stoofschotel

Ik weet niet hoe jullie het doen, maar als het weer niet meewerkt, duik ik vaak een kookboek in om de zomer dan maar zelf op tafel te brengen. Een kookboek met de titel De smaken van Italie is daar natuurlijk bij uitstek geschikt voor (lees daar vanmiddag meer over). En daarin las ik het recept voor deze lentestoofschotel hieronder. Het klinkt een beetje tegenstrijdig, maar want bij stoofschotels denk je aan vallende bladeren, lange boswandelingen en lui liggen voor je open haard. Nouja, precies waar je zin in krijgt als je nu naar buiten kijkt, nietwaar?

Maar deze stoofschotel is aanzienlijk sneller klaar, en wordt gemaakt met groenten die nu goed verkrijgbaar zijn. Zodat je toch dat zomerse gevoel op tafel kunt zetten.  

LENTESTOOFSCHOTEL
De tuinbonen kan je nu niet meer vers krijgen, maar kijk eens in het vriesvak van de super. En kan je niet aan snijbiet komen, vervang het dan door (bijvoorkeur de zogenaamde ‘wilde’) spinazie. Voor 4 personen.

Ingredienten:
* 250 gr gedopte tuinbonen
* 2 lente- of bosuitjes
* 1 venkelknol (vervang evt door dille, maar gebruik die alleen voor de garnering)
* 100 gr pancetta (Italiaans gerookte (ontbijt)spek)
* 250 gr snijbiet
* 8 cherrytomaatjes
* 1 bosje munt
* peper en zout
* 4 el extra vergine olijfolie

Bereidingswijze:
Breng een pan water aan de kook, en kook hierin de tuinbonen bijna gaar. Giet ze af.
Snij de lente-uitjes in ringen. Snij de spek in kleine blokjes, snij de venkel in reepjes (halveer de venkels, verwijder de harde kern en snijd de venkelhelften dan in halve manen), en snij ook de snijbiet in kleine reepjes (verwijder eerst de harde nerven).
Verwarm de olijfolie in een pan en bak hierin de lente-uitjes goudbruin. Voeg de pancetta en de venkel toe en bak ze enkele minuten mee.
Doe de bonen en de snijbiet erbij en laat de stoofschotel met de deksel op de pan ca 10 minuten garen.
Snijd de tomaten in parten en voeg ze toe aan de stoofschotel. Laat nog eens 10 minuten stoven. Voeg indien nodig wat water toe, als het gerecht te droog wordt.
Hak de munt fijn en breng hiermee, en met peper en zout de stoofschotel op smaak.

Lekker met pasta of een lekker brood.

Uit het boek: De smaken van Italie – Simone Rugiati en Massimiliano Ciccarello - Fontaine – isbn: 9789490768010 - te koop bij Bruna

Lees ook:Italiaanse salade met asperge en artisjok
Lees ook:Salade met tuinbonen, munt en pecorino
Lees ook:Recept slapakketjes
Lees ook:Recept Rijst met tuinbonen en dille
Lees ook:Recept tuinbonen met eieren en croutons

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Een zomerse stoofschotel

  1. Pingback: De smaken van Italie | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>