Recept: ei en cocotte

'En cocotte' is niets anders dan de Franse naam voor 'in een bakje'. Iedereen aan tafel krijgt dus zijn eigen gerechtje en kan dat – van te voren! – helemaal naar eigen smaak aanpassen. De basis is eenvoudig en het is bijna net zo makkelijk als een eitje koken.

Neem een klein soufflépotje, een ramekins, of een ander klein schaaltje. Desnoods een espressokopje. Smeer deze aan de binnenkant in met boter, leg er desgewenst wat smaakmakers in, breek het ei erboven en gaar het in de oven.
Smaakmakers waarmee je kunt variëren zijn verschillende kaassoorten, vleeswaren (gekookte ham, rauwe ham, kipfilet), vis (forel, garnalen) en groenten (tomaat, paddestoelen).
Een eenvoudig basisrecept vind je hier. En deze tomaat-eieren van Culinette zijn een leuke variant op het thema.

Deze week staat koken.blog.nl vanwege Pasen in het teken van eieren. Maandag begonnen we met gemarmerde eieren en woensdag leerde je van driesterrenkok Cees Helder hoe je de lekkerste omelet maakt. Donderdag liet Gordon Ramsay in zijn eigen keuken zien hoe je nu eigenlijk roereieren maakt. En vrijdag was het tijd om 'restaurantje' te spelen en een ei te pocheren.
Nuttig is misschien ook deze info: hier lees je waar je ei vandaan komt en met deze tip kan je testen hoe vers je eieren zijn.

Lees ook:Is mijn ei nog vers?
Lees ook:Recept: gemarmerd ei
Lees ook:Recept roerei
Lees ook:Een ei hoort erbij
Lees ook:Recept gepocheerd ei

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>