De smaak van vrijheid – roman over eten, liefde en oorlog

Er is brood en zout tussen ons. Zo luidt het Arabische spreekwoord, waarmee zoiets bedoeld wordt als: Zodra we samen gegeten hebben, kunnen we geen ruzie meer maken. Dat de prakijk een stuk weerbarstiger is, blijkt wel uit de vele oorlogen in het Midden-Oosten. Maar de gewone mensen willen die oorlog niet, die willen wel samen eten en leven in vrede.
Dat blijkt wel uit de (autobiografische) roman De smaak van vrijheid. Hierin geeft Annia Ciezadlo een prachtig verslag over haar leven in het door oorlog verscheurde Libanon en het uitstapje dat ze naar Irak tijdens de oorlog daar maakte. Het is misschien wel haar nieuwsgierigheid naar wat de mensen eten, die haar soms in die moeilijke tijd overeind hield.

Hoe gaat het verhaal?   

Annia ontmoet tijdens haar studie in New York de liefde van haar leven, die in veel dingen een grote tegenpool is van haar zelf. Mohamed is moslim, van Libanese afkomst, bedachtzaam en lust/eet maar een paar ingrediënten. Annia zelf heeft onder andere Griekse voorouders, is druk, praat graag en liefst met volle mond, want ze eet en proeft alles en houdt van koken. Ze ontmoeten elkaar maar een paar maanden voor 11 september en Annia beschrijft hoe deze gebeurtenis zijn weerslag heeft op haar en haar leven met Mohamed. Twee jaar later vieren ze hun wittebroodsweken in Bagdad, in de tijd dat Sadam Hoessein gezocht en uiteindelijk opgepakt werd. Want beiden zijn jouralist (geworden).

Zowel in Bagdad als in Beirut probeert het stel zo normaal mogelijk te leven. Maar wat sla je in, als je weet dat door gevechten in jouw wijk een paar dagen of weken het huis niet uit kunt? En hoe ontmoeten mensen elkaar eigenlijk, in een door oorlog verscheurd Bagdad? Hoe staan de gewone mensen eigenlijk tegenover een Amerikaanse die bij hen in de wijk (en niet in het afgeschermde gebied) woont? Maar de belangrijkste vraag voor Annia is; wat eten mensen?

In De smaak van vrijheid gaat ze op zoek naar gerechten, ingrediënten en recepten. Ze beschrijft daarnaast ook de culinaire geschiedenis van de regio. Zeer interessant, maar soms iets te uitgebreid en te diepgaand voor een roman. Terwijl je tegelijkertijd denkt, vertel me meer! Mooi zijn de stukken over haar twijfels of ze niet ‘gewoon’ terug moet gaan naar de Verenigde Staten, terwijl haar nieuwe vrienden niet uit de oorlog weg kunnen. Lekkermakend zijn haar verhalen over het eten, en nieuwsgierigmakend zijn de recepten (achterin het boek). Er wapperen heel wat plakkertjes uit het boek bij recepten die ik nog eens wil proberen.

Indrukwekkend verhaal, dat het lezen meer dan waard is. Je gaat misschien zelfs wel geloven in het spreekwoord uit de eerste zin.

.

boek: De smaak van vrijheid van Annia Ciedadlo [Karakter uitgevers, isbn: 9789045202129]  
 Meer culiboeken vind je in de rubriek Kookboeken.

Lees ook:De Vegetarier is online
Lees ook:Food for the soul
Lees ook:Kookboek A table – Jane Webster
Lees ook:Superchef
Lees ook:Liefde gaat door de maag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>