Kookboek Meiraapje

???????????

Het is de gewoonste zaak van de wereld om laatdunkend te doen over de Nederlandse eetcultuur. “Hebben we die dan?”is de vaste vraag. En gekscherend wordt er geroepen dat stamppotten en bitterballen toch geen basis van een beetje aansprekende culinaire cultuur zijn. Dat is ook zo. Maar cultuur maak je samen. Door eten te delen, samen te koken en te genieten, herinneringen op te bouwen en nieuwe tradities te maken.

Als er twee vrouwen zijn die dat begrijpen, dan zijn dat Simone Kroon en Marriët Willems wel. Eerder maakten ze al het kookboek Raapsteeltje, over allerlei bijzondere producten die in Nederland geteeld, gefokt of gemaakt worden. In Meiraapje gaat het om wat we ermee doen.

Het hele jaar feest
Dankzij Raapsteeltje, dat Kookboek van het Jaar in 2008 werd, raakten Simone en Marriët geregeld in gesprek met mensen over eettradities, dorpsgewoontes, streekgerechten en familierecepten. Een paar oproepen later hadden ze voldoende stof voor een heel nieuw kookboek. Van januari tot december, we hebben veel meer culinaire gebruiken dan hutspot op 3 oktober (Leids ontzet), pepernoten met Sinterklaas en oliebollen op 31 december.

Oude en nieuwe tradities
Meiraapje verhaalt de kniepertjes die op 1 januari gebakken worden, brood speciaal voor driekoningen, nonnevotten met vastenavond (carnaval), eiergerechten met Pasen, asperges in mei, nougatblokken voor op de zomerse kermissen, en uitleg over wecken in de herfst als alle oogst binnen is.  Maar ook uitgeroepen feestdagen, zoals molendag, roze zaterdag, dag van het sprookje kan je aanwenden om een (eigen) traditie bij te verzinnen.
Een gezin in Gelderland heeft dat goed begrepen. Steevast op de eerste vakantiedag werden er tot grote vreugde pannenkoeken gebakken. De kinderen hebben nu op hun beurt en de pannenkoeken werden traditie. Ook nu nog worden ze iedere eerste vakantiedag weer gebakken.

Nederlandse eetcultuur
Als je zo door Meiraapje bladert dan hebben we toch veel echt Nederlandse gerechten. Snert en stamppotten kennen we, maar wat dacht je van tompoezen, kniepertjes, hachee, pannenkoeken, stoofpeertjes, balkenbrij en boterkoek? Ook ingrediënten die horen bij onze eetcultuur worden niet vergeten. Denk dan aan mosselen (als de R in de maand is), stroop, appels, asperges, bruine bonen.
En om nu voor eens en altijd van dat stigma af te komen dat we maar 1 koekje bij de koffie serveren en dan de koektrommel dichtklappen, hebben de dames iets leuks verzonnen. Bak reuzekoeken die dienen als vervanging van het schoteltje en we zullen nooit meer horen dat we gierig zijn.

Je zou kunnen zeggen, wat een leuk kookboek voor mensen die nieuw in Nederland zijn, of die er juist uit vertrokken zijn. Maar met de huidige aandacht voor koken en eten biedt Meiraapje voldoende stof om eens meer aandacht te besteden aan onze eigen culinaire gewoonten en tradities.

.

Het boek Meiraapje van Simone Kroon en Marriët Willems wordt uitgegeven door Good Cook en kost € 29,95

- Meer lekkere boeken vind je in de rubriek Kookboeken

—————————————————————

Lees ook:pannenkoeken getest door Keuringsdienst
Lees ook:Nationale pannenkoekendag 2011
Lees ook:Raapsteeltje en Kliekjeskookboek kookboeken van het jaar
Lees ook:Raapsteeltje
Lees ook:Recept China: Pannenkoeken uit Shanghai

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>