Gastrovan

Het is een stille droom van me: met een camper, een bak verse kruiden en een goede barbecue op pad gaan. Je laten leiden door de zon en de ingrediënten die onderweg op je pad komen.

Dat het geen droom hoeft te blijven, dat bewijzen Sjaak, Olivier en Jeroen. Zij maakten zo’n reis. Van Zeeland, via Limburg, door Frankrijk tot diep in Spanje. Een camper bouwden ze om tot Gastrovan, met een espressomachine (en zonnepaneel op het dak om hiervoor stroom te hebben), een barbecue annex rookoven, een uitvouwbare buitenkeuken en (hoera!) een kruidentuintje.

Een van hen - ik zal eerlijk bekennen dat ik geen idee heb wie van het drietal het was – sprak ik al eens. En werd toen reuzenieuwsgierig naar het kookboek dat ze van hun reis maakten. Nu is het er, en het ligt naast me!

  

Met je neus in de boter, zeggen de jongens – want dat lijken het me - zelf op de kaft. Dat eruit ziet als een keukenschort. Met zo’n fijn zakje. Waar nu een takje lavendel uitsteekt en een paar bij het kookboek passende ansichtkaarten.

Het liefste wil ik deze recensie niet typen. Liever verlies ik me in de verhalen van Sjaak, Olivier en Jeroen. Vanaf de eerste dag hielden ze een uitgebreid dagboek bij. Niet alleen beschreven ze hoe ze reisden, maar ook wie ze ontmoetten. En vooral, wat ze van deze mensen leerden en in ruil daarvoor voor hen kookten. Het betekent improviseren dat het een lieve lust is, want uit alle hoeken en gaten kwamen mensen kijken wat die gekke Hollanders aan het (be)kok(stov)en zijn. Maar overtuigd raakt iedereen, zelfs de Franse gendarmerie die wilde weten of ze alcohol  in hun auto alcohol vervoeren (duh!).

de jongens

Via de vrienden die ze op de ene plaats maakten, maken ze nieuwe vrienden op de plaatsen waar ze nog naartoe willen. Die hen weer introduceren bij nog te maken vrienden. Ze komen in contact met de meest uiteenlopende mensen, en die hebben vaak iets te maken met eten. Vissers, boeren, maar ze lopen ook een grote fabriek binnen waar Spaanse hammen gemaakt worden. En … nu stop ik.

Ga Gastrovan zelf maar kopen. Dan weet je dat ik niets teveel heb gezegd!

boek:  Gastrovan, van Sjaak, Oliver en Jeroen [uitgeverij d'Jonge Hond, isbn 9789491525087]
- meer lekkere boeken vind je in de rubriek Kookboeken

Lees ook:Het kookboek van het jaar is …
Lees ook:WINACTIE: Mysterybag Dag van de Duurzaamheid
Lees ook:Stem op jouw favoriete kookboek!
Lees ook:De borrelhappenkalender
Lees ook:De Ronde van Gallië

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>