Kookboek Joie de Vivre

Eens in de zoveel tijd komt er een kookboek uit, waarvan de zomer al van de kaft spat. En als de titel Joie de Vivre is, dan weet je het zeker: de zomer mag beginnen.  Dus heb jij even een mooi excuus nu het weer niet zo mee werkt: met dit kookboek kan je de zomer gewoon uit je keuken toveren!

Of zullen we eerst even het kookboek doorbladeren, voordat we je naar de winkel sturen?

   

Joie de Vivre is geschreven door Béatrice Peltre, die opgroeide op het Franse platteland. Daar werd ze verwend met de lekkerste producten die in de tuinen van haar familieleden groeiden. En dat gevoel wilt ze in dit kookboek overbrengen. En dat lukt, mede dankzij de de lichte opmaak, de keurrijke fotografie, de zomerse ingrediënten en gerechten.  

Vooral om dat laatste ben ik verliefd op dit kookboek: de gerechten brengen echt de zomer op tafel. Van de ricotta-courgettetaart tot de citroenkip met honing, van de gevulde aubergine met zoete aardappel of de risotto met peer en gorgonzola, ze klinken allemaal even heerlijk. En wat dacht je van deze leuke omeletwraps?

Daarnaast blijf je bladeren in  Joie de Vivre, vanwege de vele persoonlijke verhalen van Béatrice Peltre. Maar misschien ken je haar al, van haar blog La tartine gourmande. Tartine, naar de dikke belegde sandwiches (boterhammen klinkt toch net te plat, vind je ook niet?) en Gourmande omdat ze zo’n vreselijke lekkerbek is. ‘s Ochtends vroeg staat al al in de keuken om voor het ontbijt tartelettes (mini-taartjes), muffins of pannenkoekjes te bakken. Ze werkt dan ook als freelancer, dat zal schelen.

Alternatief deeg
Als ervaren kok denk je misschien; tja, dit soort gerechten kan ik zelf ook verzinnen en maken. Dat klopt. Maar let dan eens op het eerste hoofdstuk van Joie de Vivre. Voor haar zoete gerechten en desserts maakt Béatrice gebruik van andere bloemsoorten dan de bekende van tarwe. Rijstebloem, quinoameel, gierstemeel of amandelmeel, je moet er misschien even voor naar de biologische winkel, maar dan kunnen ook je vrienden met een glutenallergie meegenieten.

En daarmee zijn we weer bij het woord waar het in dit kookboek om draait: samen genieten. Van ontbijt tot dessert.  Kan mij het schelen dat het buiten grijs en grauw is, ik haal de zomer zelf wel in huis!

.

boek: Joie de Vivre van Béatrice Peltre [uitgeverij Fontaine, isbn 9789059564695]
- meer lekkere boeken vind je in de rubriek Kookboeken

Lees ook:Recept Omeletwraps
Lees ook:Home Made Zomer – Yvette van Boven
Lees ook:Fast, fresh, simple
Lees ook:Zoete en hartige heerlijkheden
Lees ook:Ontbijten met chocola is goed voor de lijn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>