Ons eten

Ons eten is een boek over ons eten. Waar komen de tomaten voor onze soep vandaan?  In welke wei staan de koeien die de melk leveren voor onze yoghurt? Leven varkens voor onze biologische karbonade echt anders dan de varkens van onze ‘gewone’ karbo? Volkskrant-journalist Mac van Dinther ging op onderzoek uit en schreef er een lezenswaardig boek over.

Ons eten is een kloek boek, en dat er prachtig uit ziet. Na mijn aanvankelijke aarzeling om erin te gaan lezen, was ik al snel verkocht en had ik het in no time uit.
 

De antwoorden?
Het idee voor Ons eten deed hij op na het lezen van The Omnivore’s Dilemma van Michael Pollan. De mens kan alles eten (is een omnivoor), maar lijkt er steeds onzekerder van te worden. Omdat we niet meer weten waar ons eten vandaan komt. Zie de vragen hierboven. Weet jij de antwoorden?

Gewoon of biologisch?
In Ons eten vertelt Mac van Dinther het verhaal van een gewone Nederlandse maaltijd: tomatensoep, aardappel met karbonade en sla en yoghurt toe. Voor ieder product ging hij op bezoek bij een gangbare teler, boer of fabrikant (in het geval van de soep) en bij een bijzondere of biologische. Unox-soep wordt vergeleken met die van De Kleinste Soepfabriek en we zien hoe het ‘gangbare’ leven van varken Eva verschilt van hoe Ada ‘biologisch’ gehouden wordt.
Ook worden de boeren, telers of fabrikanten uitgebreid geportreerd, zodat je weet wie jouw eten verbouwt. Zonder belerend te zijn verhaalt Mac van Dinther over de verschillen en overeenkomsten. Wat opvalt is dat geld een belangrijke rol speelt.

Meer weten?
Ik kan nog wel meer vertellen, maar eigenlijk moet je het gewoon zelf lezen. Ons eten is leerzaam, verhelderend en zeer leesbaar.  Oja, en je kunt er ook nog uit koken!

boek: Ons eten van Mac van Dinther (uitgeverij Minestrone, isbn: 9789490028329) – hier te koop – probeer dit recept als voorproefje

Lees ook:Voor wie wilt weten wat we eten!
Lees ook:Koop een kip
Lees ook:Soep met een missie
Lees ook:Ben jij de beste biologische kok van Nederland?
Lees ook:Eerlijke kans voor biologische bananen

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Ons eten

  1. Pingback: Spareribs met cola van de barbecue | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>