Over Calorieen en zo

Afvallen, afslanken, lijnen, het zijn zaken waar ik me verre van houd. Nu hoef ik dit alles ook niet, maar toch. Ik ben van mening dat als je een beetje let op wat je in je mond stopt, je hier nooit over druk hoeft te maken. Maar toch vond ik het wel eens interessant om me in deze materie een beetje te verdiepen. Want overgewicht begint volksziekte nummer 1 te worden (of is dat al) en dat maakt me wel nieuwsgierig naar de achtergronden daarvan.

Waarom worden we allemaal toch massaal zo te dik? En is meer bewegen en minder eten echt het devies of speelt er nog meer? Een kleine blik op deze zaken biedt het boekje Over calorieen en zo.  

Plusjes en minnetjes
De samensteller van het boekje, Rien Vervoort, is net als ik van mening dat je zoveel moet eten als je lichaam nodig heeft. Hij noemt dat balanseten, en heeft in de calorieentabel achter ieder product een plusje of een minnetje gezet. De plusjes zijn beter voor je dan de minnetjes. Niet zo zeer minder, maar juist anders eten, is zijn devies.

Balanseten
Na een inleiding over hoe we minder lichamelijke inspanning zijn gaan leveren (in onze kantoorbanen), maar nog steeds te veel eten, vooral van voedingsmiddelen die minder nuttig voor ons zijn om zelfs ongezond of schadelijk. Dan worden we te dik, doen ons best om een paar kilo af te vallen en krijgen daardoor vaker meer trek. Omdat we minder eten en dus minder nuttige voedingsstoffen binnenkrijgen. En om dit tegen te gaan promoot het boekje  Over calorieen en zo het balanseten. Meer bewegen en beter eten is het devies, en onthoud, (duurzaam) afvallen gaat niet van de ene op de andere dag, maar vereist een lange adem.

Voedingsmiddelentabel
Na een uitgebreide inleiding over hoe het ongeveer zit met dikker worden en afvallen, volgt een lange lijst met de voedingswaarde van tal van producten. Je kunt er mee calorieen tellen, maar ook in 1 oogopslag wat de afslankwaarde en de gezondheidswaarde van het product is en of het in de schijf van 5 past. Maar om die codes daarbij goed te begrijpen, is het wel zo handig om de eerste hoofdstukken goed door te nemen. En wie weet inspireert het je genoeg om je leven te beteren en een gezonder en slanker eetpatroon aan te nemen. Succes!

Over calorieen en zo - Kosmos – isbn 9789021511498

Lees ook:Gezond eten gewoon doen
Lees ook:Goed voornemen voor 2009: bewuster eten
Lees ook:Afvallen, het vaakst genoemde goede voornemen
Lees ook:Recept pasta met tomatensaus
Lees ook:Dikke friet beter voor de lijn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>