Dikke friet beter voor de lijn

Nouja, een beetje verwarrende titel is het wel. Want friet is natuurlijk niet goed voor de lijn, en afvallen zal ook niet lukken als je patat eet. Gekookte aardappels kan je dan een stuk beter eten. Maar als je dan toch patat wil eten, eet dan dikke friet.

Dat is het advies van de Britse voedsel- en warenautoriteit FSA. Dikke patat neemt relatief minder vet op, en bevat dus minder calorieën dan dunne friet. En dat is ook wel zo logisch. 

Van een portie dunne friet is er immers meer aardappel dat in contact komt met het vet dan in een gelijke portie (naar gewicht) dikke frieten.

Niet blij
Maar niet iedereen in Groot-Brittanie is blij met dit advies. Fish-and-chips-verkopers zijn woedend, las ik hier.  Zij vinden hun friet dik genoeg. De overkoepelende federatie roept de FSA op zich te richten op de grote fastfoodketens met hun dunne Franse frietjes en niet op de kleine zelfstandige bakkers van de friet waar Groot-Britannië om bekend staat. “Het lijkt erop dat ze de kleine ondernemers moeten hebben, omdat ze de grote jongens niet aankunnen”, was één van de reacties.  

—-

Lees ook:Het Grote Frietboek
Lees ook:Vlaams frietje is te duur
Lees ook:Museum vol friet en patat
Lees ook:Belgen geen echte frieteters
Lees ook:Lezing Mark Bittman – De dikke vegetarier

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>