Weet wat je eet!

Weet jij eigenlijk wel wat je eet? Er zitten immers zoveel stofjes in je eten en drinken, die je heus niet allemaal proeft, maar die er toch in zitten. Denk aan conserveringsmiddelen, E-nummers, goede en slechte vetten, anti-oxidanten, gluten, zoetstoffen, kleur-, geur- en smaakstoffen en ik weet niet al wat meer. Heb jij ook geen idee? Bekijk dan eens het boekje Weet wat je eet! van het Voedingscentrum. Daarin staat heel overzichtelijk uitgelegd wat er op de etiketten van je eten staat.

 

Want er staat nogal wat op de gemiddelde verpakking: informatie over de voedingswaarde en de dagelijks aanbevolen hoeveelheid, de houdbaarheid, keurmerken en allergenen. Handig voor als je door al die keurmerken, aanbevelingen en logo’s het bos niet meer ziet.

E-nummers
En laten we ook vooral de E-nummers niet vergeten. Dit zijn door de EU toegekende nummers voor kleurstoffen, conserveringsmiddelen, voedingszuren, antioxidanten, emulgatornen, anti-klonteermiddelen, rijsmiddelen, smaakversterkers, glansmiddels, meelverbeteraars, verpakkingsgassen, zoetstoffen en dan nog een aantal overige hulpstoffen. De lijst is van E100 tot E1521 volledig na te lezen in het boekje Weet wat je eet!. Zo leer je wat de stofjes zo ongeveer doen en waarom ze in het product zitten, waar ze uit gemaakt zijn en of ze van dierlijke, plantaardige of synthetische oorsprong zijn. Vooral dat laatste is handig voor vegetariers en veganisten, maar ook voor mensen met allergien is dit overzicht handig. En natuurlijk voor iedereen die wil weten wat er nu precies in zijn eten zit! Leerzaam, dus!

Bestel hier op de site van het Voedingscentrum het boekje Weet wat je eet! voor 7,95 euro.

Lees ook:Gif in je eten
Lees ook:Leer etiketten lezen – gratis boekje
Lees ook:E = eetbaar?
Lees ook:Gij zult goed eten
Lees ook:Wij willen nuttige chocolade

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Weet wat je eet!

 1. © RJ

  Ik heb het nog niet gelezen maar kan nu al op m’n klompen aanvoelen dat het Voedingscentrum veel van die stofjes in sussende en geruststellende bewoordingen zal beschrijven. Ze zijn immers allemaal EU-goedgekeurd? Verbeter me maar als het anders is.

  Een wellicht iets onafhankelijker (want: niet door de overheid gesponsorde) uitgave heb ik twee jaar geleden besproken: Wat zit er in uw eten?

    /   Reply  / 
  1. a jassen

   Zeker weten dat het geruststellende geluiden bevat… Het Voedingscentrum: wiens brood men eet, dienst woord men spreekt!

     /   Reply  / 
 2. Rapidshare Down

  How much money do you make selling your prints of art work?

    /   Reply  / 
 3. roulette tactics

  Why is this cost increasing when enrollment is decreasing?

    /   Reply  / 
 4. Dissertation

  Why aren’t there bullet-proof pants?

    /   Reply  / 
 5. Pingback: Homepage

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>