E = eetbaar?

Ze staan op bijna ieder etiket van voedingswaar, E-nummers. Maar wat zijn E-nummers en wat doen ze eigenlijk in ons eten? In het boekje E = eetbaar? worden die vragen beantwoord.

Het is geen gemakkelijke kost, dat boekje E = eetbaar?, maar wel erg leerzaam.
 

In veel van ons eten, en in bijna al het eten dat niet direct van het land komt, zitten hulpstoffen. Deze additieven worden toegevoegd om kleur te geven aan een gerecht, of smaak, of om de houdbaarheid te verbeteren. Er zijn tal van regels over het gebruik ervan, en het merendeel wordt met de letter E en een getal weergegeven. De codes hiervoor zijn door de Europese Unie voorgeschreven, zodat ze in alle landen hetzelfde zijn.

In E = eetbaar? staan bijna alle E-nummers vermeld. Van E101 de natuurlijke kleurstof curumine (geel) tot het verdikkingsmiddel 1525. En daarna volgt nog een lijstje geur- en smaakstoffen die veel gebruikt worden, maar niet in ‘een getal met een E ervoor’ worden uitgedrukt. Denk aan vanilline en menthol bijvoorbeeld. Indrukwekkend is de lijst met bijwerkingen van de additieven. Astma, diarree, exzeem, migraine, hyperactiviteit en zelfs hartkloppingen en spasmen kan je van toevoegingen krijgen als je er gevoelig voor bent.

Het bewijst mij alleen maar dat je zelf je eten moet gaan maken, en zo min mogelijk kant-en-klaar uit de supermarkt haalt. Inspriatie daarvoor genoeg in het receptenarchief van koken.blog.nl, nietwaar?   

boek: E=eetbaar? – J. Kamsteeg – Becht – isbn: 9789023013136
te koop in de koken.blog-shop

Meer kookboeken vind je in de rubriek Kookboeken.

Lees ook:Gif in je eten
Lees ook:Weet wat je eet!
Lees ook:Leer etiketten lezen – gratis boekje
Lees ook:Boer zoekt vrouw: reisgids platteland
Lees ook:‘Wat zit er in uw eten?’-Iphone-app

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “E = eetbaar?

 1. Pingback: Wat je zeker moet (w)eten | Koken

 2. Gnoe (@graasland)

  Handig, zo’n boekje. Maar zelf gebruik ik eigenlijk altijd de website Food-Info om E-nrs op te zoeken. Dat kan ook vanaf mijn telefoon in de supermarkt ;) Onderaan de pagina staat altijd of het E-nummer geschikt is voor diverse aangepaste voedingswijzen, zoals vega/vegan, halal etc.

    /   Reply  / 
 3. Edith Dourleijn

  Goede tip, om het op je telefoon te bekijken! Ook deze app. is daarvoor handig!
  Maar het handige van dit boek is dat er bij staat in welke levensmiddelen je het kunt vinden, voor als je ‘andersom’ te werk wilt gaan. Dus eerst opzoeken en dan inkopen!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>