Boerenjongens Kookboek – Eke Marien Lenno Munnikes

Eerlijk, ambachtelijk, biologisch en duurzaam, je komt de woorden om de haverklap tegen. Ook hier op koken.blog.nl houd ik er regelmatig een pleidooi voor, want als je weet wat je eet, smaakt het letterlijk en figuurlijk toch veel beter?

Die mening zijn ook Eke Mariën en Lenno Munnikes ook toegedaan. En in hun eetwinkel Boerenjongens passen ze deze filosofie dan ook volop toe. En met hun Boerenjongens kookboek kan jij thuis ook genieten van (h)eerlijke gerechten. Want de heren geven ook al hun vaste adresjes voor kaas, vis, vlees en groenten prijs.   

Koken met de seizoenen
Na een korte inleiding over hun filosofie van lekker en goed eten barsten de mannen los over de smaak van de lente. Ieder seizoen heeft zo zijn eigen charme, nieuwe smaken en heerlijke ingrediënten. Als je je daar een beetje bewust van bent en rekening mee houdt kan je ieder seizoen anders eten. En je wijkt eens af van het standaard groentenpakket uit de supermarkt omdat je noodgedwongen wel op zoek zal moeten gaan naar de jou nog onbekende pareltjes van het seizoen. En in het Boerenjongens kookboek krijg je daar volop inspiratie en tips voor.

Dagen van de week
Om de recepten makkelijk te typeren hebben Eke Mariën en Lenno Munnikes de zeven dagen van de week beschreven. Maandag staat voor de makkelijke gerechten, dinsdag voor de vitaminen, donderdag voor de snelle gerechten en de zondag voor lekkere hapjes met een wijntje. En bij ieder recept staat het icoontje van de dag waarmee het recept in één van deze categorieën plaatst. Daarnaast wordt ook het seizoen waarin de belangrijkste ingrediënten van het recept op hun best zijn genoemd. Deze venkeltaart met blauwschimmelkaas is een typisch zomers zondaggerecht, want lekker als lunchgerecht of snack.

Adresjes
Het boek staat niet alleen vol met heerlijke recepten, maar ook geven de twee heren hun visie over kaas, vis, groente en vlees. Een groenten- en fruitseizoenskalender ontbreekt uiteraard ook niet. En in het boek staan alle vaste leveranciers van de mooie produkten waarmee de Boerenjongens Eke Mariën en Lenno Munnikes dagelijks werken.

Onhandig is wel dat de gerechten om en om per seizoen of produktsoort gerangschikt zijn. Na de lente-gerechten komen recepten met kaas. Maar die staan binnen dit hoofdstuk wel weer op seizoen gerangschikt. Dan volgt de zomer en een aantal visrecepten, etc. Je kunt er dus niet vanuit gaan dat het eerste deel van het boek vol staat met recepten voor de lente, want met wat bladeren kom je die later in het boek ook nog tegen. Maar daarmee blijf je dus wel lekker bladeren en inspiratie opdoen. Want de recepten variëren van zeer origineel (gemarineerde rauwe pompoensalade bijvoorbeeld) tot wat bekendere combinaties uit de stijl die ik Hollands Mediterraan noem. Maar fans van deze ‘keuken’, van mediterane recepten op basis van produkten uit de Nederlandse bodem, zullen dit boek zeker omarmen.

Boeren jongens kookboekBoerenjongens Kookboek – Eke Mariën & Lenno Munnikes – Karakter Uitgevers – isbn 9789061129271 – Koop dit boek bij BOL.com

———————————————————————————————————-

Lees ook:Recept Venkeltaart met blauwschimmelkaas – Boerenjongens kookboek
Lees ook:Gratis kookboek bij Gall & Gall
Lees ook:Landgoedfair op Heerlijkheid Marienwaerdt
Lees ook:Recept Sperziebonentaart
Lees ook:De kok en de dichter – Jeroen van Nijnatten en Ingmar Heytze

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Boerenjongens Kookboek – Eke Marien Lenno Munnikes

  1. Pingback: filet pur» Blog Archive » Stoemp met boerenkool & worst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>