Goed voornemen voor 2009: bewuster eten

Het nieuwe jaar is van start gegaan. En dat is altijd een mooie gelegenheid om je leven eens goed onder de loep te nemen en te kijken wat je zou willen veranderen. Voor veel mensen is dat hun gewicht. Anderen kijken liever naar hun uitgavenpatroon en willen meer gaan bezuinigen en sparen. En weer anderen nemen zich voor om wat vriendelijker met het milieu om te gaan en om meer met biologische producten te gaan koken. Alle drie de voornemens zijn met elkaar verbonden en zou je kunnen omschrijven als het bewuster omgaan met je voeding.

Afvallen
Het aandeel mensen in Nederland dat te zwaar is, is 45%. En hiervan is 10% echt te zwaar, deze groep noemen we obees. Met name deze groep heeft grote kans om allerlei gezondheidskwalen op te lopen. Gezonder, lichter en (soms) minder eten en meer bewegen is het devies als je wilt afvallen. Let vooral op je inname van suiker, vet en ook zout en eet gevarieerd. Heel eenvoudig kan je dat al doen door ‘zelf’ te koken, in plaats van gebruik te maken van pakjes en zakjes. Deze gerechten die je hiermee maakt bevatten vaak teveel zout en soms ook (onnodig) suiker.

Bezuinigen
Hoewel wij burgers nog niet zo veel merken van de kredietcrisis, kan het geen kwaad wat beter op je uitgaven te letten. En dan stuur ik je niet direct naar de discountsupermarkten Aldi en Lidl (hoewel die prima kwaliteit verkopen), maar kijk eerst eens naar wat je zoal uitgeeft en hoe je kookt. Want als je meer met de seizoenen kookt en minder gebruik maken van kant-en-klaar, kan je al veel geld besparen.

Verantwoord
Het is meer een luxe-voornemen dan de bovenste twee, maar als we allen wat meer letten op wat goed is voor ons milieu, kan dat toch ook alleen maar goed zijn voor onszelf? Of in elk geval voor de generatie die na ons komt? En dan hoef je heus niet alleen maar biologische of eko-producten te kopen. Let ook eens op welke producten in het seizoen zijn en die we nu in de winter bijvoorbeeld gewoon in Nederland telen. Dan hoeft je eten niet de hele wereld over te vliegen voor het op je bord beland. En zeg nou zelf, een sappige tomaat waarvan het sap over je kin druipt is toch veel lekkerder als de zon schijnt en je heerlijk aan het picknicken bent dan als je binnen zit met de kachel hoog?

Bewust genieten
En met dat ene woordje ‘bewustzijn’ komen de drie voornemens samen. Koken met de seizoenen is niet alleen goedkoop omdat je gebruik maakt van die producten die in het (Nederlandse) seizoen groeien en dus goedkoper aangeboden wordt, maar het is ook beter voor het milieu. En als je dan geen gebruik maakt van kant-en-klare sauzen uit pakjes of zakjes, dan eet je goedkoper en gezonder, omdat je zelf de hoeveelheid zout en suiker in je gerecht kunt bepalen.
Maar in dit hele pleidooi heb ik het nog niet eens gehad over het belangrijkste aspect van onze voeding: de smaak ervan! Want het is wel zo fijn als je eten ook lekker is, nietwaar? Daarom wens ik bij deze iedereen een gezond, licht, niet al te duur, bewust maar bovenal een smaakvol en lekker 2009 toe.

En leuke, lekkere en gevarieeerde recepten, die vind je natuurlijk hier op koken.blog.

Lees ook:Recept pasta met tomatensaus
Lees ook:Hoeveel voedsel gooi jij eigenlijk weg?
Lees ook:Gij zult goed eten
Lees ook:Vleeswijzer
Lees ook:Biologisch voor sterrenkoks

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Goed voornemen voor 2009: bewuster eten

  1. Pingback: Recept hamburger om van af te vallen | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>