De levensgenieters – Erica Bauermeister

Kooklessen kan je in allerlei soorten en maten krijgen. Maar één waarin de bui van de kokkin bepaalt wat je die avond zult leren, die zal je niet snel tegenkomen. Toch gebeurt dat in het boek De Levensgenieters van Erica Bauermeister

In het boek gaan 9 mensen op kookles bij Lilian. Zij is de eigenaresse van het restaurant Lilian’s en geeft op maandagavond kooklessen. Eén voor één leren we de cursisten en hun motieven voor de kooklessen beter kennen.

Lilian
Lilian is al van jongs af aan gefascineerd door koken. Voor haar zijn geuren zoiets als wat woorden voor andere mensen zijn: een communicatiemiddel. En met deze geuren probeert ze contact te krijgen met haar moeder. Die steekt haar neus juist alleen maar in de boeken en verwaarloost de opvoeding van haar dochter. Die redt zich uiteindelijk wel, en leidt als volwassene een bloeiend restaurant, waarin ze op 1 avond in de week kooklessen geeft aan een vaste groep cursisten. Lilian volgt bij haar lessen alleen haar intuïtie, en haar leerlingen volgen haar.

De cursisten 
Van een moeder die zich maar met moeite kan losrukken van haar jonge gezin, een emigrante, een echtpaar op leeftijd, een jong meisje met het foute vriendje, de weduwnaar, allemaal hebben ze hun eigen verhaal. Erica Bauermeister introduceert iedere cursist in een kookles. De jonge moeder Claire verbaast zichzelf als ze een kreeft weet te doden. De hardwerkende Antonia leert haar hart volgen waarna haar klanten (ze is keukenontwerpster) vanzelf volgen. Het echtpaar heeft hun eigen geschiedenis die we vanuit beider perspectief leren kennen. Tom komt na de dood van zijn vrouw, een gepassioneerde kok, in Lilian’s keuken weer een beetje tot leven. En de onhandige Chloe krijgt zelfvertrouwen als ze leert om Mexicaanse tortilla’s te maken.
Helaas wordt de onderlinge interactie tussen de leerlingen nauwelijks uitgewerkt. De groep kookt een jaar lang met elkaar en zo zou een goede onderlinge band moeten ontstaan. Ergens aan het einde mijmert Lilian dan ook dat dit zo’n bijzondere groep is geweest omdat ze het met elkaar zo goed kunnen vinden, maar dat haal je zelf, op wat heel kleine aanwijzingen na, niet zo uit de tekst. En dat ik dit opmerk is puur eigenbelang, want als Erica Bauermeister dat iets meer had uitgewerkt, had ik wat langer van dit prachtboek kunnen genieten.

Meedoen
Het boek is prachtig geschreven en je kan het niet wegleggen. Je ziet jezelf zo tussen de curisten in Lilian’s keuken staan en meedoen met het maken van pasta en andere heerlijke gerechten. De geuren spatten van het boek af en je begint bijna te watertanden. Helaas kan je de gerechten thuis niet zo namaken als in het boek, want er staan geen recepten in. En die zouden er ook niet in passen, aangezien Lilian niet met uitgeschreven of vaste recepten werkt.  

Twee kleine minpuntjes vind ik de titel en de kleine foutjes in de beschrijving van sommige recepten. Een roux wordt een saus als je er vocht bij doet, en dat noem je dan geen roux meer, bijvoorbeeld. En een letterlijke vertaling van de oorspronkelijke titel The School of Essential Ingredients had wat mij betreft de lading beter gedekt dan De Levensgenieters. Maar laat dat je er niet van weerhouden om dit boek te lezen!

Erica Bauermeister – De levensgenieters – Arena – isbn 9789089900289

Koop dit boek bij BOL.com

—————————————————————————————————————–

Lees ook:Hoe dood je een kreeft?
Lees ook:Nigella Lawson in College Tour
Lees ook:Verse munt, lamsbout en baklava
Lees ook:Verplichte kooklessen op Britse scholen
Lees ook:Broodje kaas in een trommeltje

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “De levensgenieters – Erica Bauermeister

  1. Pingback: Hoe dood je een kreeft? | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>