De keukentool van 2012 – Edith houdt van scherp

Als kookliefhebber ben ik dol op al mijn kookgerei. Nouja, misschien niet op de la vol oh-dat-lijkt-me-handig-tools, die ik achteraf gezien maar een keer gebruikt heb. Maar ik heb zeker mijn favoriete pannen, snijplank en messen. En als ik de afgelopen jaren 1 ding geleerd heb, dan is het wel dat ik mijn mes bij voorkeur vlijmscherp heb. Zeker als ik mijn cursisten zie aanmodderen met een onscherp mes, dan benijd ik ze niet.

En daarom was best vreemd dat ik zelf nog geen goede tools had, om eenvoudig zelf te zorgen voor een scherp mes. Dat kwam dus op mijn verlanglijstje voor mijn verjaardag dit jaar: 
 

twee slijpstenen en een goede slijpstaaf, geschikt voor al mijn messen. Deze.

Wat zijn dat?
Slijpstenen zijn rechthoekige stenen met verschillende korrels. Bij een grove korrel haal je een dun laag je van je mes. Hard nodig als je mes (erg) bot is. Bij een fijne korrel doe je de finishing touch en maak je je mes echt vlijmscherp. De slijpstaaf, ook wel aanzetstaal, is bedoeld om regelmatig je mes langs te halen, zodat je mes scherp blijft. Al moet je natuurlijk eens per jaar (of in de twee jaar, afhankelijk van je gebruik) je mes echt slijpen.

En hoe werkt het?
Ik vond het reuzespannend. Op internet zocht ik naar filmpjes voor meer uitleg, en gelukkig zijn die er volop. En het was wel even wennen. Maar bij mijn tweede – mijn favoriete - mes, had ik het al aardig onder de knie en dat mes werd echt vlijmscherp. En ik blij!

Dit is de eerste bijdrage, waarin de vier culinair redacteuren van koken.blog.nl terugblikken op hun favoriete keukengerei van 2012.  

Lees ook:Nipponblades keukenmes
Lees ook:Op een lekker 2013!
Lees ook:En de Thaise messen zijn gewonnen door …
Lees ook:Eden Quality Santoku mes [De Testkeuken & WINACTIE]
Lees ook:Thaise messen van Kiwi Brand (+ winactie!)

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “De keukentool van 2012 – Edith houdt van scherp

  1. Pingback: Terugblik I – de koken.blog-keukentool van 2012 | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>