Eden Quality Santoku mes [De Testkeuken & WINACTIE]

Op vrijdag test ik een product uit in mijn Testkeuken. Vandaag heb ik een mes in mijn handen.

Het gaat om de Eden Quality Classic Damast serie VG-10 Santoku. De mensen van http://www.knivesandtools.nl/ zijn er zo trots op, dat we me vroegen of ik het mes eens wilde bespreken in De Testkeuken. Zouden ze gehoord hebben dat ik over mijn vaste koksmes wat minder tevreden raak?

Ben je nu al overtuigd? Scroll dan snel naar beneden, daar lees je hoe je dit mes kunt WINNEN!
    

Wat is het?
Een mes. Een Santoku-mes, een mooi basismes. Het snijvlak loopt nagenoeg recht, in tegenstelling tot de Europese messen waarvan het snijvlak vaak omhoog naar de punt loopt. Er zijn nog meer verschillen tussen Japanse en Europese messen, maar daar ga ik nu maar even niet op in.
Wat opvalt aan deze Eden Quality-Santoku is de houtstructuur op het lemmet, het deel waarmee je mee snijdt. Het natuurlijk niet echt van hout. Maar van staal. Hard staal, van 60 Rockwell C (HRc), voor degenen die dat wat zegt. Maar leuk om te zien is die houtnerf natuurlijk wel.

Werkt het?
Een mes is om mee te snijden. En bij voorkeur is het mes scherp. Dat snijdt niet alleen veel lekkerder en sneller, bij ongelukjes heb je ook ‘mooiere’ wonden dan bij botte messen. De tomatentest doorstond de Santoku, en hij is dus scherp. Het mes is wat zwaarder dan mijn vaste Global-mes en ook is het gewicht iets anders over het mes verdeeld. Maar dat wende wel snel. En de Santoku voelde al snel vertrouwd.

Vergelijking?
Ik mocht al eens eerder een koksmes hier in De Testkeuken bespreken, dus een vergelijking kan niet uitblijven. Al is die niet helemaal eerlijk. Dat handgemaakte Nipponblades-mes is meer dan 3x duurder. En de kwaliteit is daarmee ook aanzienlijk beter. Deze Eden Quality-Santoku is zwaarder, het lemmet is aan de bovenkant dikker en het bleef minder lang scherp. Maar ik vind het handvat prettiger dan dat zeshoekige van de Nipponblades.

En?
Ik kan je dit mes eerlijk aanraden, zeker voor jullie hobbykoks. Voor 49,90 krijg je een fijn mes dat niet al te zwaar in de hand ligt en waarmee je snel met vertrouwen snijdt. Al denk ik dat het te zwaar is voor de meeste vrouwen om er echt een hele dag mee te snijden.

Winnen?
Wil je dit mes winnen? Ik mag er 1 weggeven. En wel aan degene die het leukste recept waarvoor je dit mes hard nodig hebt hieronder neerzet. Ik ben benieuwd!

Eden Quality Classic Damast serie VG-10 Santoku, 18 cm, 49,90 euro.

Lees ook:Nipponblades keukenmes
Lees ook:De keukentool van 2012 – Edith houdt van scherp
Lees ook:Op een lekker 2013!
Lees ook:Thaise messen van Kiwi Brand (+ winactie!)
Lees ook:En het Santokumes is gewonnen door..

15 Reacties // Reageer

15 thoughts on “Eden Quality Santoku mes [De Testkeuken & WINACTIE]

 1. PaulO

  Zelfgemaakte Filet Americain Preparé:
  - 125 gr biefstuk (dit echt fijn snijden) – let op temperatuur!
  - 1 sjalot
  - 1 augurk (op azijn)
  - 1 eetlepel (zelfgemaakte) mayonaise
  - 1 theelepel mosterd
  - 1 theelepel verse peperbolletjes (groene)
  - 1 theelepel ketchup
  - enkele druppels tabasco
  - enkele druppels worcestersaus
  - cayennepeper
  - peper en zout

  Bereidingswijze:
  .Snij ook de augurk en sjalot in fijne stukjes en meng deze onder het
  vlees.
  .Voeg een eetlepel mayonaise, een theelepel mosterd, een theelepel
  ketchup en een theelepel verse peperbolletjes toe.
  .Afmaken met peper, zout, cayennepeper, enkele druppels worcestersaus
  en tabasco naar smaak en meng alles goed onder het vlees.

  Ik vindt het het lekkerste met frietjes en zelfgemaakte mayonaise.

  [ En aangezien m'n ouwe vleeswolf nu echt te bot is geworden, kan ik een
  beter, groot snijmes goed gebruiken bij deze]

    /   Reply  / 
 2. lisette bossert

  Een winters recept waarbij je een scherp mes goed kunt gebruiken. Wintersalade met walnoten en sinaasappel
  Ingrediënten voor 4 personen:
  100 gram veldsla, gewassen en droog gecentrifugeerd
  Dressing van 3 el olijfolie, 1 el citroensap, 1 tl appeldiksap, peper en zout
  100 gram pompoen, schoongeboend en zaden verwijderd
  100 gram pastinaak, geschild
  100 gram rode biet, geschild
  2 sinaasappels
  50 gram walnoten

  Bereiding:Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de pompoen, pastinaak en rode biet in blokjes van 2 cm. Leg ze gescheiden van elkaar op een bakplaat (anders wordt alles rood van de biet). Hussel de groenten de groenten om met olijfolie, peper en zout. Schuif de bakplaat in de oven en bak de groenten in 20 minuten gaar. Verwijder de schil van de sinaasappel tot op het vruchtvlees en snijd de partjes tussen de vliezen uit. Rooster de walnoten in de oven in 10 minuten licht bruin en geurig. Laat ze afkoelen.Meng de sla met de dressing en schep de sla op een mooi bord.Verdeel de geroosterde groenten over de sla, vervolgens de sinaasappel en maak af met de walnoten.Een goed stuk brood erbij met roomboter of een goede olijfolie maakt dit tot een heerlijk lunchgerecht.

    /   Reply  / 
 3. Marieke Blommesteijn

  Groetengerecht uit zuid-india:
  Ingrediënten:
  - 2 a 3 eetlepels olie (ik gebruik graag soja-olie)
  - flinke theelepel komijnzaadjes
  - ½ ui, gesneden
  - 1 a 2 groene pepers, halveren en over de lengte in dunne reepjes snijden
  - 1 theelepel tarmeriek (andere naam is geelwortel, indische naam is kurkuma)
  - zout naar smaak
  - 2 middelgrote wortelen, in stukjes hakken
  - 2 middelgrote aardappelen, schillen en in stukken
  - ½ komkommer, in de lengte doorsnijden en zaadjes er uit, fijn hakken in stukjes van plusmin 1,5 cm
  - ons sperziebonen, topjes eraf en in drieën hakken
  - 3 a 4 sjalotjes (50 gr), schil eraf en halveren
  - lekker stuk verse gemberwortel (iig 10 gr), schillen en in stukjes snijden, let op dat schil lekker strak is dan is hij vers
  - 60 gram geraspte gedroogde kokosnoot laten weken in net genoeg water dat het onderstaat (als je nog meer wilt snijden en raspen koop dan een kokosnoot, verwijder de bruine schil, hak in grove stukken en rasp het witte vruchtvlees, daarna ‘drogen’ in de oven)
  - 2 handjes diepvries doperwtjes
  - 12 verse of gedroogde currybladeren
  - 6 flinke eetlepels yoghurt (lekkere dikke griekse/turkse yoghurt, of biogarde is ook geschikt)
  - 1 theelepel kokosnootolie (optie)

  Bereiden:
  Verwarm olie in pan met dikke bodem. Voeg komijn, ui, peper toe. Bak tot uit zacht is en een kleurtje begint te krijgen.

  Voeg dan tarmeriek, zout, wortel en aardappel toe. Deksel op pan op zacht vuurtje, regelmatig roeren, plusmin 15 minuten. Als groente dreigt aan te branden voeg dan beetje water toe.

  Doe dan de komkommer en speciebonen erbij. Deksel op pan en kook tot groente gaar is, plusmin 5 tot 10 minuten.

  Als de groente aan het pruttelen is doe de sjalotjes, gember en kokosnoot (incl. vocht) in een blender. Voeg dit prutje toe aan de groente en doe ook de doperwtjes erbij en kook nog vijf minuutjes, goed roeren!
  Scheur de currybladeren in stukken en roer dit samen met de yoghurt door de groente.

  Lekker met rijst. Je kunt ook nog wat kokosolie over de groente druppelen voor extra smaak.

    /   Reply  / 
 4. Niels van Daalen

  Wat heb je nodig:
  -200 ml witte wijn (liefst chardonnay)
  -1 el tijm
  -3-4 el olijfolie
  -1000 g runderlappen(liefst sukadelappen) fijngehakt met koksmes
  -2 grote uien, fijn gesneden
  -3 teentjes knoflook, geplet en gesneden
  -3 wortels, in fijne blokjes
  -4 stengels bleekselderij, in fijne blokjes gesneden
  -1 blik tomaten stukjes
  -1 blik tomaten puree
  -2 eetlepels tomatenketchup
  -2 laurierblad
  -2 tl worcestershiresaus
  -2 runderbouillontabletten
  -zout en peper
  -parmezaanse kaas om te raspen

  Giet 50 ml olijfolie in de koekenpan. Doe er dan de knoflook, uien, wortels en bleekselderij in. Bak deze soffritto ± 20 minuten op matig vuur tot de geur van rauwe ui is verdwenen. Doe de soffritto over in een kom en veeg de pan schoon.

  Verhit de koekenpan 10 minuten voor op hoog vuur. Giet er 50 ml olijfolie in en wacht tot die gaat walmen: hij moet zo heet zijn dat het vlees er in dichtschroeit in plaats van stooft. Pas op met rookmelders! Voor goed bruin worden, moet al het vlees met het oppervlak van de pan in aanraking komen. Doe het in porties als de pan niet groot genoeg is.

  Doe het vlees over in een andere, grote (braad)pan. Zet de koekenpan weer op hoog vuur en blus hem af met de wijn. Breng aan de kook en schraap met een houten lepel alle aanbaksels los. Giet het vocht zodra het tot de helft is ingekookt in de grote pan met vlees.

  Voeg het blik tomaten stukjes, de tomaten puree, de tomatenketchup,het laurierblad, de worcestershiresaus en de runderbouillontabletten toe. Zet de pan bolognese op een heel laag pitje. Laat zonder deksel 2 tot 6 uur zachtjes sudderen, waarbij je af en toe roert. De ingrediënten moeten voortdurend onder het vocht zitten; giet zo nodig extra water in de pan. Hoe langer deze saus pruttelt, hoe lekkerder hij wordt.

  Proef de bolognesesaus voor je hem van het vuur neemt. Breng hem zo nodig op smaak met wat sherryazijn (proef daarna weer) om de saus iets minder machtig te maken. Rasp er wat Parmezaanse kaas over (maar niet teveel, omdat de saus er te zout van kan worden) en neem de saus van het vuur. Roer er 100 gram boter door en laat de saus dan 5 minuten rusten.

  Eet dit met een pasta naar keuze, wil je het eten zoals de Italianen, kies dan voor tagliatelle.

    /   Reply  / 
 5. Bruintje

  Ingredienten:
  200 gr geraspte belegen kaas
  200 gr warm gerookte zalm, in blokjes gesneden
  2 bosuien, fijngesneden ringen
  0,5 liter kippenbouillon
  1 dl melk
  2 el maizena
  2 el grove limburgse mosterd
  Zwarte peper
  Bereidingswijze:
  Doe de bouillon in een pan, roer de maizena los in de melk, voeg toe aan de bouillon en breng aan de kook. Zodra het kookt laat men hierin beetje bij beetje de kaas smelten. Voeg als laatste de mosterd toe aan de soep en breng op smaak met wat zwarte peper. Laat de soep niet meer koken. Verdeel de zalm over 4 diepe voorverwarmde borden en giet de soep er om heen en garneer met de fijngesneden bosuitjes.

    /   Reply  / 
 6. Ingrid

  Dit recept heb ik recent gemaakt en een goed mes is hierbij geen luxe! (recept is overigens heerlijk)

  Biefstuk teriyaki

  300 gram biefstuk
  1 middengrote ui
  Teriyaki saus
  5 teentjes knoflook
  200 gram wokgroente
  olijfolie

  Bereidingswijze
  Snijd de biefstukjes in blokjes. Maak een marinade van een scheutje Teriyaki saus en 3 teentjes knoflook. Leg daar de biefstukblokjes in en laat het minstens 1 uur erin liggen. Snipper de ui. Verhit de wok met olijf olie erin op hoog vuur, doe de gesnipperde ui erin en roerbak het goudgeel. Voeg nu de biefstuk met de marinade toe en roerbak het ca. 3 minuten. Neem de folie en schep alles uit de wok op de folie en vouw deze dicht. Doe nog wat olie in de wok en voeg de groentes toe, pers er nog 2 teentjes knoflook bovenuit en doe een scheutje Teriyaki saus erbij en roerbak het ca 3 min. Voeg de biefstuk weer toe en nog 1 min. roerbakken en dan opdienen.

    /   Reply  / 
 7. Karleine

  Dit is mijn favoriete recept voor in de herfst!
  Een heerlijke pompoen pastei….
  Ingrediënten:
  2 eieren, losgeklopt
  300 gram bloem
  8 gram gist
  110 ml lauwwarme melk
  600 gram geschilde en in blokjes gesneden pompoen (hier is absoluut een goed mes voor vereist!)
  2 eetlepels olie
  versgemalen peper
  1 bakje walnoten
  200 gram geitenkaas
  Bereidingswijze:
  Meng de bloem, gist en 2 theelepels zout en roer dit met het ei, de melk en de boter tot een samenhangend deeg en kneed dit in ongeveer 10 minuten soepel en elastisch. Laat het deeg, afgedekt met folie, ongeveer een uurtje rijzen.
  Schil en snijd de pompoen in stukjes. Gebruik hiervoor een scherp mes! Meng in een ovenschaal de pompoen, olie, een snufje zout en rode peper door elkaar. Rooster de pompoen in ongeveer 30 minuten in de oven (200 graden) gaar. Laat de stukken afkoelen en meng ze met de noten en de geitenkaas.
  Verdeel het deeg in 2 stukken en rol ze op een met bloem bestoven werkvlak uit tot ronde lappen. Leg de grote lap op de bakplaat. Verdeel de vulling over het deeg, maar laat circa 2 cm van de rand vrij. Het is mooi om het deeg te bestrijken met wat achtergehouden ei. Dek de vulling af met de kleinere deeglap en druk de deegranden tussen duim en wijsvinger tot een ‘schulprand’ dicht.
  Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak de pastei in ongeveer 45 minuten gaar.

    /   Reply  / 
 8. Merel

  Hartige taart met geitenkaas en honing: echt heerlijk!

  Ingrediënten:
  1 pakje bladerdeeg (nog lekkerder is om zelf een basisdeeg te maken, maar bij gebrek aan tijd neem ik altijd bevroren bladerdeeg)
  3 eieren
  350 gram geitenkaas
  1 potje zongedroogde tomaten in olie
  pijnboompitten
  zwarte olijven
  verse kruiden: oregano, basilicum, tijm
  1 rode peper
  honing voor de garnering

  Verwarm de oven voor op 180 graden. Ontdooid bladerdeeg gebruiken om de bakschaal mee te bekleden.
  Snijd alle verse kruiden in kleine stukjes. Ook de peper moet in ministukjes gehakt worden. Wel eerst even de pitjes er uit halen. Daarna halveer je alle olijven en ‘hak’ je de pijnboompitten met een mes. Verkruimel de geitenkaas of snij die in brokken, zodat de geitenkaas iets vaster blijft.
  Losgeklopte eieren met de kruiden, rode peper, pijnboompitten en de geitenkaas mengen. Dit mengsel in de ovenschaal doen. Doe daarna de uitgelekte tomaten en de olijven er bij.
  Zet het ongeveer 35 minuten in de oven. Laat afkoelen en garneer het met wat honing. Smullen maar!

    /   Reply  / 
 9. Elsa

  Mijn verhaal heeft geen recept maar het was wel noodzakelijk om zeer en dan echt zeer fijn te snijden. Enige jaren geleden moest mijn man een kaakoperatie ondergaan. Na de operatie zaten zijn kaken 6 weken aan elkaar vastgebonden ( het was toen wel heel rustig in huis). Voor het ontbijt hadden wij als snel een makkelijk en voedzaam recept gevonden namelijk, kwark, slagroom, yogurt en melk door elkaar heen met elke dag een ander smaakte van gezegde fruitpuree. De avondmaaltijd was wel wat anders. Je wil graag zo voedzaam en gezond mogelijk eten. Elke dag weer een nieuw experiment: uitgebakken spek aanvriezen en dan zo klein mogelijk snijden ( ik had geen rasp) dit door tuinbonen, even laten koken en dan door de zeef heen prakken. Of uien in de kleinste blokjes snijden die je maar kan verzinnen, deze lekker bruin bakken en mengen met elke willekeurige groenten die ook weer superfijn gesneden wordt . Hoe kleiner je snijdt hoe makkelijker je dit door een zeef kan duwen. De restanten in de zeef werd naar mate ik beter werd in het fijne snijwerk ook steeds minder. Dus de voedingswaarde van de prut die overbleef was ook optimaal. De prut werd nog wel aangelengd met een zelfgetrokken bouillon van groenten, vlees of vis (uiterwaarden heldere bouillon met veel smaak).
  Het beter worden in het fijne snijwerk wil overigs niet zeggen dat ik allemaal de zelfde miniblokjes maakte die voor een sterrenhap zo belangrijk zijn. Het was gewoon heel fijn snijden in welke vorm dan ook

  Elsa

    /   Reply  / 
 10. imra

  Gesneden vietnamese bief salade voor 4 personen
  Maak eerst de dressing:
  1 / 4 kopje limoen- of citroensap
  2 1 / 2 eetlepels vissaus (nam pla)
  2 1 / 2 tot 3 eetlepels suiker
  1 eetlepel water
  1 of 2 chilipepers, fijngesneden
  Maak daarna de marinade voor het vlees:
  2 teentjes knoflook, fijngehakt
  gemalen zwarte peper
  1 eetlepel ketjap manis (zoete sojasaus)
  1 eetlepel lichte zoute sojasaus (japanse of chinese)
  1 1 / 2 eetlepels olie (met een neutrale smaak)
  1 / 8 tot 1 / 4 theelepel zout (voorzichtig, de saus van de dressing is ook zout)
  400 gram biefstuk, zoals entrecote of lendenbiefstuk, snijdt het vlees dwars op de draad in reepjes van ½ cm

  Fruit 250 gram in ringen gesneden sjalotjes tot deze zacht zijn gekaramaliseerd.
  Snijdt de groente:
  700 gram aardpeer (jeruzalem artisjok), geschild, in vieren en snijd ze in lucifer dikke reepjes.
  1 winterwortel , in julienne gesneden (fijne reepjes)
  1 Granny Smith appel of een andere zure appel, snijd ze in lucifers en besprenkel met 1 theelepel limoen- of citroensap om te voorkomen dat het bruin wordt. Je kunt varieren in de groente die je gebruikt, komkommer en radijs of rettich en bleeksederij.

  Voor het serveren : een handje basilicum grof gehakt, en/of gehakte ongezouten, geroosterde pinda’s
  1.Combineer de ingrediënten voor de dressing, voeg beetje bij beetje de suiker toe en proef voor de goede hoeveelheid. Je bedoeling is een evenwichtige balans van zout, zoet en zuur en pittig, niets mag overheersen. Proef en voeg eventueel meer suiker toe.
  2.Maak de marinade met de fijn gehakte knoflook, fijngesneden rode peper, ketjap manis, sojasaus en olie. Marineer het vlees hierin gedurende minstens een uur (maximaal 3).
  3.Meng de in julienne gesneden aarpeer, wortel, appel en in een kom.
  4.Grill de biefstuk op matig hoog vuur ongeveer 3 minuten per kant voor medium. Leg het op een bord afgedekt met folie om het warm te houden (maar afgekoeld is het ook lekker) en laat het 5 minuten rusten om de vleessappen te stabiliseren.Snijdt het vlees daarna in dunne plakjes diagonaal op de draad in 3 cm lange stukken.

    /   Reply  / 
 11. Gerard

  Het is bijna sint maarten, dus 2 pompoenen gekocht. Eéntje gesneden voor een lampion.
  En een lekkere pompoensoep als beloning. Want wat een klus is dat snijden van een grijnzende pompoen.
  De makkelijkste manier is trouwens om een pompoen niet te schillen. Voor pompoensoep is dat helemaal niet nodig. Een ongeschilde in schijven gesneden pompoen een half uur in een oven laten garen en dan pureren voor de soep geeft een geweldige oranje kleur. Voor de smaak van de soep zijn veel variaties mogelijk. Indiaas met komijn en koriander. Spaans met chorizoworst. Of gewoon hollands met soepgroente.

    /   Reply  / 
 12. TIN

  Gerookte paling-courgettesoep
  Benodigdheden (voldoende voor 6 personen):
  - 100 g grookte palingfilet
  - 1 ui
  - 2 kleine courgettes
  - 2 eetlepels slaolie
  - 1 eetlepel azijn
  - 1/2 dl sklagroom
  - 3/4 l visbouillon (tablet)
  1 eetlepel fijngehakte bieslook

  Bereiding:
  Hak de uie fijn en snijd de oourgettes fijn. Verhiet de olie in een grote soeppan en bak de fijngehakte ui op een laag vvuur in ca. 3 minuten glazig. Voeg de courgette en de bouillon toe en reng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag en laat 10 minuten doorkoken.
  Pureer de soep met een staafmixer. Breng de soep aan de kook en laat hem zachtjes pruttelen. Voeg de azijn toe. Breng de soep op smaak met zout en peper. Snijd e rookte paling in kleien stukjes en verdeel deze over de borden. Giet de room erbij. Schep de soep erop en strooi de bieslook erover.
  TIP: serveer er soepstengels bij!

    /   Reply  / 
 13. sebastiaan troost

  Vis – Verrassende ovenschotel met kabeljauw en druiven

  Aantal personen: 4
  Bereidings tijd: 30 min. (+ 30 min in de oven)
  Menugang: hoofdgerecht
  Kok: -

  Ingrediënten

  - peper, zout
  - 4 stuks tomaten
  - 500 gram verse kabeljauw
  - 200 gram pitloze groene druiven
  - 1 pakje (150 gram) knoflookboter

  Bereidingswijze:

  Ontvel de tomaten door ze in te kruisen en in kokend water te leggen. Beboter een ovenschaal. Bestrooi de kabeljauw met peper en zout. Leg de kabeljauw in de schaal. Maak een mengsel van de klein gesneden tomaten en de knoflookboter. Leg de gehalveerde druiven op de kabeljauw en doe daarna het mengsel van Boursin en tomaten over de kabeljauw met druiven. Zet de schaal 30 minuten in de voorverwarmde oven, 180 graden. Lekker met peultjes en gekookte aardappels.

    /   Reply  / 
 14. Natasja M

  Broodtaart met kip
  Ingrediënten:
  - 8 witte boterhammen.
  - 25 gram boter of margarine.
  - 150 gram stukjes kipfilet.
  - Kipkruiden
  - 3 bosuitjes (ook wel lente-uitjes)
  - 3 eieren
  - Campina slagroom, 125 milliliter
  - zout en peper
  - 100 gram geraspte belegen kaas
  - 1 eetlepel fijngehakte verse basilicum (Silvo)
  Recept:
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Snijd de boterhammen in kleine driehoekjes.
  3. Vet een springvorm in met wat boter.
  4. Bekleed de springvorm met de driehoekjes brood, zorg hierbij dat de bodem geheel bedekt is. Zet aan de zijkant ook wat driehoekjes. Bewaar nog wat driehoekjes brood voor straks.
  5. Verhit wat boter of olie in een koekenpan, voeg hier de kipfilet en wat kipkruiden bij. En bak de kipfilet gaar terwijl je af en toe roert.
  6. Snijd het kontje van de bosuitjes af, spoel de bosuitjes even schoon onder de kraan. En snijd ze in ringetjes.
  7. Pak een grote kom en klop hierin de eieren los met de slagroom, wat zout en peper.
  8. Voeg hier de geraspte kaas, kipfilet, bosuitjes en basilicum aan toe. Roer alles goed door.
  9. Schep het mengsel in de springvorm over het brood heen.
  10. Bedek de bovenkant ook met wat driehoekjes brood. Dit hoeft niet geheel af te sluiten.
  11. Verdeel er wat klontjes boter overheen.
  12. Bak de broodtaart in de oven in ongeveer 25 à 30 minuten mooi goudbruin en gaar.

    /   Reply  / 
 15. Pingback: En het Santokumes is gewonnen door.. | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>