Zomerlezing over 17e eeuws kookboek

magirusKookboeken, ze bestaan al eeuwen. Maar ze werden toen niet in die hoeveelheden gemaakt en gedrukt als tegenwoordig het geval is. Ook werden recepten toen veel korter opgeschreven, omdat veel kookkennis als bekend werd veronderstelt. De Universiteit van Amsterdam heeft een geweldige collectie kookboeken, en zal deze zomer een bijzonder kookboek in het zonnetje zetten.

Het Koock-boeck van Antonius Magirus uit 1655, is dat kookboek.

Uit de zeventiende eeuw zijn slechts enkele Nederlandse kookboeken bewaard gebleven. Het Koock-boeck is dus een unieke bron om meer te weten te komen over de kookkunst in deze tijd. Tijdens een eenmalige workshop zullen Marleen Willebrands en Joke Mammen vragen beantwoorden als: door wie en voor wie werd het kookboekje geschreven? Hoe zien de recepten eruit (ingrediënten en bereidingswijzen) en waar komen ze vandaan? Tot slot wordt ook gedacht aan de deelnemers die na afloop thuis aan de slag willen. 

Meer informatie over de workshop Koken met Magirus, of de andere workshops, cursussen en lezingen van de Summerschool van de Bijzondere collecties van de UvA (bij die laatste link ook info over inschrijven).

Workshop Koken met Magirus door Marleen Willebrands en – donderdag 26 augustus – 13.00–16.00 uur – Regentenkamer Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt 129

Lees ook:Kookboekenworkshop Exotisch koken
Lees ook:Gala van het kookboek
Lees ook:Koken met Polen
Lees ook:Leer Limburgs koken
Lees ook:En de winnaars zijn … #topkoks

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>