Het Huishoudparadijs

Je moet er toch niet aan denken, dat er nu met dit weer geen koelkast of vriezer zou bestaan. En toch, onze opa’ s en oma’s hebben een tijd gekend dat ze er niet over konden beschikken. En datzelfde geldt voor (zie hieronder) de bijna even onmisbare vaatwasser, en andere huishoudelijke artikelen ‘met een draadje’. De afgelopen 100 jaar is de electronica in ons huis gekomen, en ook regelmatig van vorm veranderd.

En al die oude apparaten kan je nu bekijken, ook het apparaat dat hiernaast op de foto staat. Wat is dat, denk je?    

NEMO in Amsterdam heeft een tentoonstelling ingericht met de innovaties van de afgelopen 100 jaar. De tentoonstelling Het Huishoudparadijs laat zien hoe veranderingen in elektriciteit, gasvoorziening en huishoudelijke apparatuur niet alleen het interieur van onze woningen veranderden, maar ook zorgden voor een totale metamorfose van ons leven. Want hebben al die apparaten ons leven nu wel makkelijker gemaakt?

Maandag wasdag, en meerdere dagen hetzelfde ondergoed dragen, dat is er niet meer bij. Apparaten die ons leven makkelijker maken, waren in de beginjaren een luxe, en alleen weggelegd voor de welgestelden.

NEMO heeft ook een peiling laten doen. De vaatwasser staat op de tweede plek van onmisbare elektrische apparaten, na de wasmachine. De koelkast staat op de derde plaats. En koken en wassen zijn onze favoriete huishoudelijke bezigheden, aan strijken en stofzuigen hebben we allemaal een hekel.

Ik ben benieuwd, wat zou het apparaat hierboven op de foto zijn? Weet jij het?

24 juni – 5 septemeber 2010 – Het Huishoudparadijs – NEMO, Amsterdam

Lees ook:Tentoonstelling Hungry eyes
Lees ook:Zo kook je snel en gezond!
Lees ook:Vis ‘n Chips: feestelijke afsluiting
Lees ook:Tentoonstelling Smakelijk eten!
Lees ook:Rosti Mepal-tentoonstelling

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Het Huishoudparadijs

  1. Rick

    Aan de vorm te zien kan het binnenste ronddraaien, dus ik dacht eerst aan een centrifuge. Maar het spuitbusachtige onderdeel aan de rechterkant kan ik niet goed plaatsen. Bovenaan zitten zo te zien ventilatiegleuven, dus er zal wel iets van lucht of warmte afgevoerd moeten worden. Is het misschien een snelvriezer ofzo? Ik heb werkelijk geen idee…

      /   Reply  / 
  2. Edith Dourleijn Auteur

    Je zit in de goede richting Rick. Het is een van onze eerste koelkasten!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>