Dat de Indonesische keuken meer is dan (Vernederlandste) nasi, bami en kroepoek, heb je kunnen lezen in mijn recensie van het Groot Indonesisch Kookboek. Maar Indonesië kent ook een echte, maar verdwijnende, snackcultuur. Daarover valt meer te lezen in het nieuwste boek van Lonny Genrungan dat de titel Hartige verrassingen mee kreeg. Het staat vol ‘Snacks en hapjes uit de keuken van mijn (zijn!) moeder’.
In het hoofdstuk koude verrassingen, waarin ik op zoek ging naar een lekker voorproefje met dit warme weer, vond ik een leuk toetje: Rujak Gobet, ofwel een vruchtensalade.
RUJAK GOBET
Indonesische vruchtensalade
Ingrediënten:
* 2 jonge onrijpe mango’s
* 1 kleine onrijpe papaya
* 3 kleine rode chilipepertjes
* 1 tl tamarindepulp
* 5 el palmsuiker
* 1 tl garnalenpasta (trasi)
* zout
Schil de groenten en verwijder de pitten. Snijd het vruchtvlees in dunne schijfjes.
Wrijf de chilipepertjes, tamarinde, suiker en trasi in een vijzel (of gebruik de keukenmachine).
Roer er een halve deciliter water door en voeg zout naar smaak toe.
Meng de vruchten met de saus.
Uit: Lonny Gerungan – Hartige verrassingen – Fontaine – isbn 9789059563087
———————————————————————————————————–
Lees ook:Hartige verrassingen van Lonny Gerungan
Lees ook:Zoete verleidingen van Lonny Gerungan
Lees ook:Recept Indonesische vis in een pakketje van de barbecue
Lees ook:Recept Indonesisch gestoomd gebak (roti kukus)
Lees ook:Groot Indonesisch Kookboek – Bep Vuyk
Lijkt me HEEL lekker. Maar dit is toch geen COLUMN! Dirkje
Pingback: Hartige verrassingen van Lonny Gerungan | Koken