Lekker en gezond koken met Mathijs Vrieze

Ik moet eerlijk bekennen dat het hele fenomeen Mathijs Vrieze langs me heen was gegaan. Dus toen ik zijn boek Lekker en gezond met Mathijs spotte, moest ik daar meer van weten. Mede omdat hij al de Nederlandse Jamie Oliver wordt genoemd!

Mathijs Vrieze bleek al eerder een kookboek (Lekker eten en gezonder afvallen) te hebben uitgegeven, en een wekelijks column in Metro te hebben. En ook herinnerde ik me dat ik zijn naam al eens eerder had gehoord: hij heeft het tv-programma Puur Smaak op RTL4 gepresenteerd. Maar dat werd altijd onder werktijd uitgezonden en heb ik dus nooit gezien. Ook was hij presentator van Eten&Daten, dat ik overigens ook nooit gezien heb.
Maar nu heb ik dan zijn tweede kookboek Lekker en gezond met Mathijs naast me liggen.

Gezond …
Het boek begint met een inleiding over een gezond voedingspatroon, bewegen, iedere dag fruit, afslanktips en creativiteit in de keuken. Dat laatste spreekt wel aan. Zeker omdat hij in zijn recepten ook alle kanten uit schiet. Dan volgen suggesties voor volledige menu’s, inclusief tussendoortjes voor 7 dagen. Om af te vallen, hij deed het zelf zeer succesvol las ik ergens, stelt hij voor dat je 80% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid eet, en iedere dag beweegt.

… en ook lekker?
En dan kunnen we echt aan de slag in de keuken. De koude en warme voorgerechten beginnen met een soort van taartje met bladerdeeg, eendenborstfilet en verse vijgen. Een leuke salade om bij een etentje te serveren. Het hoofdstuk eindigt met een workshop dressings maken. Daarna is het de beurt aan een paar soepen, gevolgd door belegde broodjes en salades. Visgerechten, vleesgerechten, gevogeltegerechten en vegetarische gerechten volgen in elk een eigen hoofdstuk. Daarna volgen pasta-, rijst- en miegerechten, waarna het boek eindigt met desserts. Zoals deze Meloenijstaart met lavendel.

De recepten variëren van een zelfgemaakte hamburger met krieltjes en groenten tot wokschotels (zelfs met pasta!), er staat een recept voor een ovenschotel met kerrietartaar in, voor tagliatelle met gorgonzola en gerookte zalm en voor gegrilde entrecote met rode bessensaus en champignonquiche. Zoals je ziet, schieten de recepten alle kanten op, en daardoor zit er voor iedereen wat wils bij. Leuk voor beginnende koks zou je zeggen, maar ja, dan is het te hopen dat ze niet vastlopen in sommige van de recepturen. 

Slordig
Want Mathijs Vrieze verwacht naar mijn mening iets te vaak dat zijn lezers over behoorlijk wat kookkennis beschikken. Zo zegt hij ergens dat je groenten moet blancheren, zonder dat hij goed uitlegt wat dat nu precies is (zie onderaan dit bericht). Ook suggesties voor tijden die het kost om iets te bakken worden niet altijd gegeven, en dat zal beginnende koks kunnen nekken. En zo kwam ik nog een paar voorbeelden tegen.
Daarnaast vond ik het onhandig dat de inleidende tekst vaak overloopt in de beschrijving van het recept. Je moet dus alle tekst goed lezen wil je weten wat je instructies zijn. Maar bovenal, dat er geen ingrediëntenindex in een kookboek staat, vind ik wel een erg grote zonde (het is mijn stokpaardje, maar toch!). Misschien dat dit boek met iets teveel haast gemaakt is?

Lekker en gezond koken met MathijsMathijs Vrieze – Lekker en gezond koken met Mathijs – HaMa Publishing  – isbn 9789081302432

Koop dit boek bij BOL.com [of koop zijn eerste: Lekker eten en gezonder afvallen]

Blancheren = het produkt in kleine stukjes in zeer ruim water kort beetgaar koken en dan in ijskoud water of onder de koude stromende kraan afkoelen, zodat de groenten niet verder garen.
 
 

Lees ook:Mathijs Vrieze wordt vaste kok RTL Vandaag
Lees ook:Recept Meloenijstaart met lavendel
Lees ook:Testkeuken: de Mathijs Maaltijdbox
Lees ook:Vanmiddag nieuw tv-programma over koken: Puur Smaak
Lees ook:Foodies: nieuw kooktijdschrift

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Lekker en gezond koken met Mathijs Vrieze

  1. Pingback: Recept Meloenijstaart met lavendel | Koken

  2. Jeanne

    De term blancheren bestaat al zo lang, je hoeft geen kookkennis te hebben om dat te weten.

      /   Reply  / 
  3. Edith | redactie

    Maar toch zal niet iedereen weten hoe je dat precies doet, hoor Jeanne. Als je een recept wilt kunnen volgen, moet het wel duidelijk in zijn instructies zijn, vind ik!

      /   Reply  / 
  4. Mathijs Vrieze

    Hoi Edith,

    Bedankt voor je mooie resentie, ik ben er blij mee! Al kan ik je wél vertellen dat mijn boek niet met teveel haast is gemaakt. Ik heb er (soms met hulp van een heel team enthousiastelingen) een half jaar lang dag-in-dag-uit hard aan gewerkt en ben ongelooflijk trots op het eindresultaat.

    Een ingredientenindex past niet bij mij, maar een receptenindex wel, daarom heb ik voor dat laatste gekozen. En over blancheren gesproken… in m’n boek staat heel vaak uitgelegd wat blancheren is. Mochten mensen tegen vragen aanlopen in recepten dans taat mijn mailbox iedere dag open.

    Edith, had je mijn kookrubriek in RTL Vandaag al gezien? Dagelijks kook ik voor RTL4 een recept uit mijn boek ;)

      /   Reply  / 
  5. Edith Dourleijn Auteur

    Maar een ingredientenindex is zo handig, Mathijs. Als je nog ergens een stukje courgette ofzo hebt liggen en je hebt zelf geen inspiratie, dan kan je er op die manier makkelijk een lekker recept bij zoeken. Veel van mijn enorme collectie kookboeken snuffel ik op die manier door tot ik weet wat ik wil eten, want zomaar restjes weggooien vind ik zonde. Daarom ben ik zo dol op zo’n index!

    Maar je vermeld (nog?) niet je telefoonnummer, zoals Mario de Ridder doet? LOL!!
    (zie: http://koken.blog.nl/kookboeken/2008/10/29/mario-de-ridder-mario-ik-ik-trakteer)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>