Meloen associeer ik zelf altijd met de zomer. En dat is het vandaag zeker niet, met al die regen die naar beneden stort. Of je moet jezelf voor de gek houden en je voorstellen dat dit een lange tropische regenbui is. Hoe dan ook, dit recept voor Meloenijstaart met lavendel van Mathijs Vrieze bracht mij wel in zomerse sferen. Het ziet er kleurrijk uit en het bevat alle ingrediënten voor een heerlijke afsluiter van een zomerse maaltijd.
Het komt uit zijn boek Lekker en gezond koken met Mathijs, dat op de kaft belooft een gezellig lifestyle kookboek met meer dan 100 gezonde recepten, workshops, afslanktips en eetweetjes te zijn. Lees hier wat ik van dit boek vind.
Ingredienten:
* 1/2 watermeloen
* 1/2 oranje meloen
* 1/2 galia meloen
* 4 el honing
* sap van 2 citroenen
* 2 el eetbare lavendel
* 2 el (gepelde!) pistachenoten
* verse munt
* 200 ml magere yoghurt (zelf zou ik voor lekkere vette Griekse of Turkse gaan!)
* 1 el suiker
Bereidingswijze:
Schil de meloen en snijdt ze in dunne plakken.
Vet een cakeblik in met een neutrale olie, en bekleed ‘m met plastic folie.
Meng de citroensap goed met de honing.
Leg van 1 soort meloen een laagje in het bakblik en bestrijk de laag met het citroenhoningmengsel (kwastje!). Maak zo alle meloen laag voor laag op.
Dek de bovenste laag af met plastic folie en zet het blik een aantal uur in de vriezer (minimaal 3).
Meng de suiker door de yoghurt en druppel er wat citroensap door.
Rooster de pistachenoten (gehalveerd!) in een droge koekenpan tot ze heerlijk geuren.
Stort de meloenijstaart op een snijplank en laat even op temperatuur komen. Snijd er dan mooie plakken van.
Serveer de plakken meloenijstaart met de yoghurt en garneer met de lavendelbloemen en de geroosterde pistachenoten.
De variatietip in het boek zegt: ” Vervang de couscous eens voor rijst! Misschien zijn rozijntjes ook lekker? Varieer eens met de couscous.”. Huh??
Uit: Mathijs Vrieze – Lekker en gezond koken met Mathijs – HaMa Publishing – isbn 9789081302432
Koop dit boek bij BOL.com [of koop zijn eerste: Lekker eten en gezonder afvallen]
Lees ook:Mathijs Vrieze wordt vaste kok RTL Vandaag
Lees ook:Lekker en gezond koken met Mathijs Vrieze
Lees ook:Vanmiddag nieuw tv-programma over koken: Puur Smaak
Lees ook:Recept: Salade met gegrilde aubergine
Lees ook:Recept Kipkorma met pistache
Pingback: Lekker en gezond koken met Mathijs Vrieze | Koken
Hoi Edith,
Heel erg leuk dat je aandacht besteed aan mijn nieuwste kookboek. Wat betreft die variatietip bij dit recept heb je helemaal gelijk, die heeft de ontwerper daar niet juist neergezet en ik heb het zelf ook over het hoofd gezien bij de laatste check. Gelukkig zijn we inmiddels akweer met de 5e druk bezig en vanzelfsprekend is het dan aangepast!
Dat gaat hard Mathijs, nu al de 5e druk! Gefeliciteerd!