Recept Champignontartaar

champignonOp zoek naar de lekkerste en leukste recepten met paddestoelen kwam ik het volgende weetje tegen."Champignons werden in het Nederland rond 1900 alleen gegeten door mensen met veel geld. Deze paddenstoel was toen net zo exclusief als nu kaviaar". En het bericht voegt er dan nog "en truffel" aan toe. En dat is ook schimmel, een zwam die ondergronds groeit. Dus wie weet hoe het met de nu zeer exclusieve truffel zal vergaan de komende eeuw…
Via de website Champignon.nl kwam ik terecht bij deze folder vol recepten met champignons en daarin staat naast veel uitleg over verschillende soorten paddenstoelen ook dit leuke voor- of lunchgerecht voor champignontartaar.

Tartaar is een term die niet alleen gebruikt wordt  voor gehakt vlees die in een ovale vorm geperst is, maar ook voor vis of groenten die op vergelijkbare wijze gepresenteerd worden. Net zoals je ook een carpaccio van zalm of courgette tegen kunt komen.

Voor het recept worden kant-en-klare schijfjes champignon uit pot of blik gebruikt. Maar je kunt natuurlijk ook verse champignons gebruiken, deze even schoonborstelen en zelf in plakjes snijden. Daarnaast neem je een in de lengte gehalveerd courgette. Hiervan schaaf je mooie lange linten met je kaasschaaf en de rest snijd je in klein blokjes. In het recept worden zowel de champignons als de courgette rauw verwerkt, maar als je dat lekkerder vindt kan je ze natuurlijk ook heel kort even bakken in olijfolie. Houd er dan wel rekening mee dat de groenten iets zal slinken. Ook is het lekker om de plakken courgette even heel kort in een hete pan of op de grill te leggen.
Goed, dan maak je een mengsel van courgette, champignons, feta, pijnboompitjes en de smaakmakers honing, citroensap en peper en dat laat je even intrekken. Leg dan per persoon twee linten courgette in een klein schaaltje of een garneerring en leg daarin de champignontartaar. Stort deze  voorzichtig op het bord en garneer met nog wat geroosterde pijnboompitten.
Hier vind je het volledige recept met de lijst van ingrediënten en bereidingswijze.

De andere recepten van koken.blog deze week in het kader van het foodlogevent Paddestoelen zijn:
- een lekker hoofdgerecht van
Lasagne van verschillende soorten paddenstoelen
- een bijzonder voorafje of hapje: Champignontartaar
- lekker hartig bij de thee: scones met cantharellen
- een lichte soep van paddenstoelen
- of weer makkelijk met deze taco's met paddenstoelen

Lees ook:Recept Soep van paddenstoelen
Lees ook:Recept Champignons Dordogne
Lees ook:Een kijkje in een reuzenchampignon
Lees ook:Recept Zomerse maaltijdsalade met scampi
Lees ook:Recept: Pastasalade met groentelinten en amandelsaus

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>