De keukens uit duizend-en-een-nacht

Eén van de lekkerste keukens vind ik de Arabische keuken. Daarmee bedoel ik de keukens uit het gebied dat we het Midden-Oosten noemen, maar waarbij ik voor het gemak ook Turkije en het hele gebied aan de zuidelijke kant van de Middellandse Zee tot aan Marokko meereken. De keukens uit duizend-en-één-nacht is misschien wel de mooiste benaming.
De verschillende keukens kennen grote overeenkomsten, maar ook verschillen. Hetgeen ze gemeen hebben is het ruimhartige gebruik van kruiden en specerijen en het gebruik van zoete gedroogde vruchten. Deze week gaan we hier op koken.blog kriskras door deze regio waar culinair gezien een hoop te beleven valt.

Ook zijn er dit jaar een flink aantal nieuwe kookboeken verschenen (of zullen nog verschijnen) die deze culinaire regio eren. Zo waren er de nieuwe bundels van Jannie de Moor (Arabisch Kookboek) en Claudia Roden (Duizend-en-één smaken). Maar ook het derde boek van het Londonse restaurant Moro zag het licht, evenals een boek dat de geschiedenis van verschillende gerechten en haar ingredienten belicht vanuit een wel heel bijzondere hoek: Bijbels Culinair. Over deze laatste twee boeken zal ik deze week nog schrijven.

Eerdere recepten uit deze regio op koken.blog waren:
* Marokkaanse kipstoofpot met ingelegde citroenen
* Marokkaanse komkommermoes
* Tzaziki, of in Turkije beter bekend als Cacik

Lees ook:Kerstmenu uit 1001-nacht
Lees ook:Moro Londen – Sam & Sam Clark
Lees ook:Haarlem culinair 2008
Lees ook:Smaak wordt bepaald door geboorteplaats
Lees ook:De smaken van Italie

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “De keukens uit duizend-en-een-nacht

  1. Pingback: Recept Kikkererwten-rozemarijnlatkes met een crème van muntyoghurt en geitenkaas | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>