Made in Holland

De makkelijkste weg naar een onbekend land of persoon is die via de keuken. Samen koken en eten verbroedert en je leert elkaar zelfs zonder woorden een beetje kennen en waarderen. Dat merkte ik zelf onlangs nog tijdens mijn vakantie in Griekenland, waar ik een heerlijk toetje leerde maken zonder goed met mijn Griekse gastvrouw te kunnen communiceren.

Dit principe werd afgelopen maanden ook door VluchtelingenWerk toegepast en vluchtelingen en Nederlandse vrouwen kookten samen en leerden elkaar zo een beetje beter kennen. Een prachtig initiatief, als je het mij vraagt! Het resulteerde in het kleurrijke kookboekje Made in Holland: een wereld in geuren, smaken en verhalen.

1 menu, meerdere smaken
De kookbijeenkomsten waren zo georganiseerd dat iedere keer twee vrouwen het menu verzorgden. En zo kon het gebeuren dat Hollandse en Afghaanse gerechten (zoals deze Kabli met kip) elkaar afwisselden in 1 menu. De Nederlandse vrouwen leerden met nieuwe ingredienten werken, en de gevluchte vrouwen leerden op hun beurt Nederland weer een beetje beter kennen. Snert en couscous wisselden elkaar af.

Vijftien heldinnen
Voor dit kookboek Made in Holland werden 15 vrouwen geportretteerd. Allemaal met hun eigen verhaal, of hun wieg nu in Somalie, Afghanistan, Congo, Ethiopie, Armenie, Kroatie, Irak of Nederland stond, alle vrouwen hadden hun eigen redenen om aan de kookavonden deel te nemen. Begrip voor elkaar en elkaars gewoonten werd gekweekt, en tijdens het eten werd genoten van elkaars keuken.

Grace uit Congo vertelt over de pan met pondu die nooit leeg zal zijn, de Somalische Dawite vertelt over de gebutste pan die ze koestert en van de vorige bewoonster van haar huis kreeg en Marina kiest voor de Nederlandse keuken als het gezond moet, en voor de Afghaanse als ze lekker (vet) wilt eten, de Nederlandse vegetarische Greet die kip en schapenvlees eet als ze bij haar Somalische vriendin over de vloer komt. Als culi mocht er wat mij betreft nog meer verteld worden over de eet- en kookgewoontes van de vluchtelingen dan deze korte stukjes, maar ik snap dat dat niet de belangrijkste insteek van dit kookboek was. Al met al een zeer sympathiek kookboek!

Made in Holland –  VluchtelingenWerk – bestel het kookboek hier – isbn: 9789490177058

—-

Lees ook:Kabli met kip
Lees ook:Eten verbroederd Israeliers en Palestijnen
Lees ook:Home Made Winter
Lees ook:Vrouwen kunnen geen weerstand bieden tegen voedsel
Lees ook:Zo maak je foodbloggers blij

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Made in Holland

  1. Pingback: Kabli met kip | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>