Cinema Culinair: films om je vingers bij af te likken.

Films en documentaires waarbij eten en drinken de hoofdrollen spelen. Ik krijg er geen genoeg van. Met het water in de mond geniet ik dan van de maaltijden die op het scherm worden bereid of worden opgegeten. De honger moet ik dan wel stillen met een zak popcorn in de pauze of een zak chips thuis op de bank. Tja, niet bepaald culinair verantwoord.

Daarom ben ik zo enthousiast over het concept van Cinema Culinair. Een film kijken en tegelijkertijd proeven wat er in die film wordt gegeten! Niet na elkaar, maar op exact hetzelfde moment als de sterren op het doek. Je proeft dus wat je ziet. Met deze nieuwe formule krijgt film kijken wel een heel aantrekkelijke dimensie.

Eten wat ze in de film eten.
Makkelijker gezegd dan gedaan. Niet iedere film leent zich voor dit concept. Het moeten volwaardige gerechten zijn, verspreid over de duur van de film. Bovendien draait op zo’n filmavond ook nog eens alles om timing. Als na 2 minuut 31 de acteurs genieten van gorgonzola, dan wil Cinema Culinair dat alle gasten dat ook doen. Gelukkig hebben de bedenkers van Cinema Culinair, na een aantal jaren dit voor eigen vrienden te hebben georganiseerd, genoeg ervaring opgebouwd om nu het grote publiek te laten genieten van film kijken met volle mond. Twintig films zijn inmiddels door hen tot een culinair script geschreven.

Zelf een keertje meemaken?
Op 3 februari, 3 maart en 7 april draait de Japanse film Tampopo bij Bird in Rotterdam. Deze komedie uit 1985 gaat over een vrouw, Tampopo, die een perfect noodles-restaurant aan het opzetten is. Een film voor iedereen die van eten of Japan in de jaren tachtig houdt. De film is grappig, spannend en lichtelijk absurd tegelijkertijd. ‘Tampopo’ is in het Japans en wordt Nederlands ondertiteld.

Op deze drie avonden zal Chefkok DerkJan Wooldrik de gasten naar een culinair hoogtepunt koken met een heerlijk Japans/Chinees vijfgangenmenu plus twee themadrankjes uit de film. Met als hoogtepunt: de perfecte noodle soup. Je eet exact wat er in de film wordt getoond: oesters, noodles, sake, spaghetti, oshiruko, buikspek, fruit en kaas.

Bekijk hier de trailer van Tampopo:

 

Culinaire thuisbioscoop
Het leukste van Cinema Culinair is dat zij dit soort culinaire feestjes ook buiten het filmhuis organiseren. Ze kunnen dit verzorgen op bijvoorbeeld je werk of bij je thuis. De hele regie, techniek, locatie, serveren en eten kunnen ze voor je regelen, of alleen enkele delen daarvan, al naar gelang de wensen en budget.
De echte kookgek kookt dit natuurlijk het liefst allemaal zelf. Voor hen zijn vanaf voorjaar 2013 de culinaire kookscripts te koop in de webwinkel of in boekhandels.

 

Bron: Cinemaculinair.nl en Bird-rotterdam.nl

Lees ook:Culinair Cinema tijdens het Filmfestival
Lees ook:Sinterklaastip: Cinema Culinair – Estomago
Lees ook:Iran zien, ruiken en proeven tijdens Cinema Culinair
Lees ook:Eet Smakelijk! Filmfestival
Lees ook:de smaak van films

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>