Oranje is goed voor je

Okay, het is een beetje kort door de bocht, want alleen maar oranje groenten en fruit eten is ook weer niet goed, maar het is wel zo dat oranje groenten en fruit een stofje bevatten dat goed voor je is. En dat is caroteen, afgeleid van het Engelse woord voor wortel (carrot). Caroteen veroorzaakt de oranje kleur in wortels, tomaten en sinaasappels. En deze oranje kleurstoffen zijn voor de plant belangrijk, want daarmee kan schade door licht worden verkomen. Een soort natuurlijke zonnebrandcrème voor planten, dus. Daarbij zorgt caroteen er (mede) voor dat planten zuurstof en suikers kunnen produceren.
Maar ook de mens vaart wel bij carotenen.

Want de uitspraak dat wortels goed voor je ogen zijn (je hebt toch nog nooit een konijn met een bril gezien?), is geen verzinsel. Het beta-caroteen wordt in ons lichaam omgezet in vitamine A en deze stof hebben je ogen hard nodig. Er zijn ook claims dat caroteen-achtige stoffen een rol kunnen spelen bij het tegengaan van bepaalde soorten van kanker. Hetgeen de Universiteit Wageningen ertoe zette te experimenteren met het toevoegen van extra lypoceen, dat is de betreffende stof, aan tomaten.

bron: Voeding Nu

Lees ook:Ik heb hele … gekleurde bloemkolen
Lees ook:Spinazie en vis: schadelijk? NEE!
Lees ook:EU: Ook misvormde groenten zijn eetbaar
Lees ook:De tips voor een geweldige oranje avond
Lees ook:Eindelijk: Kromme komkomers mogen weer!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>