Eindelijk: Kromme komkomers mogen weer!

Ik vond het vorig jaar al vreemd, en was blij dat er mogelijk veranderingen aan zaten te komen. En die zijn er nu ook gekomen! Vanaf 1 juli heeft de Europese Unie de voorwaarden voor het uiterlijk van 26 soorten groenten en fruit afgeschaft. Een kromme komkommer, rare knoflook tot aan (eventueel) vierkante spruitjes, zo lang Moeder Natuur ze zo gevormd heeft, mogen ze in de winkels en supermarkten verkocht worden, las ik hier.

 

Belachelijk
De Deens europarlementarier Mariann Fischer Boel is de aanjager achter de nieuwe regels. In mijn ogen stelde zij terecht dat het in deze tijden van dure voedsel (en wereldwijde honger, zou ik daaraan toe willen voegen) belachelijk is om goed eten weg te gooien alleen maar omdat er vreemd uitziet. Een kromme komkommer smaakt natuurlijk net zo goed. De EU wil af van overbodige regelgeving en geeft hiermee in elk geval het goede voorbeeld.

Om welke 26 groenten en fruit gaat het?
De schoonheidsregels zijn afgeschaft voor abrikozen, artisjokken, asperges, aubergines, avocado’s, bonen, bloemkool, champignons, courgettes, erwtjes, hazelnoten, kersen, knoflook, komkommers, kool, meloenen, prei, pruimen, selderij, spinazie, spruitjes, uien, walnoten, watermeloenen, witlof en wortels. Uitleg over de huidige regels en de indeling naar klasse van groenten en fruit op basis van uiterlijke kenmerken vind je hier.

Schoonheidsregels
Voor 10 soorten worden de schoonheidsregels niet helemaal afgeschaft. Vreemdvormige appels, peren, citrusfruit, kiwi, sla, perzikken en nectarines, aardbeien, druiven, parika’s en tomaten, mogen wel verkocht worden, maar de consument moet met een sticker gewaarschuwd worden. Alleen, waartegen vraag ik me dan af?

Nieuwgierig
Ik ben daarnaast nieuwsgierig naar hoe lang het gaat duren voordat onze supermarkten ook over zullen gaan op misvormde groenten, zij vinden zullen de voorkeur geven aan rechte komkommmers en gelijkvormige groenten en fruit, vanwege het vervoer en de uitstalling.

——————————————————————————————————–

Lees ook:De kromme komkommer mag weer (hopelijk)
Lees ook:EU: Ook misvormde groenten zijn eetbaar
Lees ook:Recept Tzaziki
Lees ook:Komkommertijd
Lees ook:Fruit in het avondmaal

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Eindelijk: Kromme komkomers mogen weer!

 1. Pingback: De kromme komkommer mag weer (hopelijk) | Koken

 2. Pingback: EU: Ook misvormde groenten zijn eetbaar | Koken

 3. petradehamer

  En peren die altijd in het schaaltje passen, waar dan vol trots een sticker EETRIJP op geplakt is. De makers van die uniforme peren maar vooral die van de schaaltjes zullen blij zijn!

  Misschien moeten de consumenten gewaarschuwd worden op een omgekeerde manier: ceci n’est pas une pomme? Dat dan het besef wel weer terugkomt?

    /   Reply  / 
 4. Edith Dourleijn Auteur

  Laten we het hopen! En dan gelijk doorstomen naar de volgende actie: dat smaak het allerbelangrijkste criterium wordt bij het kweken van groenten fruit, en niet zozeer het gladde uiterlijk of de stevigheid zodat ze goed vervoerd kunnen worden.

    /   Reply  / 
 5. Pingback: Recept Vierkante meloen-feta-salade | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>