Afvallen door naar school te gaan

fatmanOver overgewicht wordt veel geschreven en er worden vele verklaringen voor aangedragen. Het Centraal PlanBureau, dat de Nederlandse economie geregeld onder de loep neemt, publiceert vandaag een nieuwe verklaring: opleiding! De belangrijkste conclusie uit dit onderzoek luidt dat mensen met een lagere opleiding vaker overgewicht hebben dan mensen met een hogere opleiding. En dat geldt in het bijzonder voor mannen.

Ook is het zo dat oudere laagopgeleide mannen vaak meer overgewicht met zich meetorsen dan oudere hoogopgeleide mannen. Nu was al langer bekend dat mensen met een hogere opleiding vaak langer leven en een betere gezondheid en minder vaak overgewicht hebben. Maar over de precieze relatie tussen deze factoren was minder bekend.  

Voor dit onderzoek hebben ze een databestand met Australische tweelingen onderzocht. Tweelingen hebben hetzelfde genenpakket en groeien in het zelfde milieu op, waardoor je ze goed kunt vergelijken. En omdat niet alle tweelingen hetzelfde onderwijsniveau halen, kan je vergelijken of het hoogst opgeleide deel van een tweeling magerder is dan de broer of zus die het niet zo ver heeft geschopt. En dan blijkt dus dat het behaalde onderwijsniveau voor mannen bepalend is voor hun gewicht. Een goede verklaring voor dit verschil tussen laag en hoog opgeleiden heeft het CPB echter niet. Ook heeft het niet onderzocht of je overgewicht kunt bestrijden door in het onderwijs gericht aandacht te besteden aan gezonde voeding en lichaamsbeweging.

Overigens is het niet zo vreemd dat dit instituut dit onderzoekt, omdat overgewicht niet alleen slecht voor de betrokkene maar ook voor onze economie. Lees hier het persbericht over deze studie.

plaatje: voeks

Lees ook:“Kelners sterven vaker aan longkanker”
Lees ook:Je opleiding bepaalt wat je eet
Lees ook:Minder snoepen door droog kaakje
Lees ook:Allochtonen vaker te dik
Lees ook:Twintig procent jongeren bekend met overeten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>