Koken op de wintersport

Het is soms behelpen, koken in die huisjes op de wintersport. Je kunt natuurlijk een hotel boeken of iedere avond uit eten gaan, maar dat is financieel niet voor iedereen weggelegd. Maarja, dan zit je wel vast aan het armetierige keukentje met zeer beperkte materieel. Maar twee pitjes, een niet werkende oven en kasten vol kromme snijplanken vol diepe sneden, botte messsen, pannen met aanbrandsel en zonder anti-aanbaklaag, je zou er maar in moeten koken. Deze ellende bracht Vanja van der Leeden en Monique Pawirosemito ertoe om zelf een boek samen te stellen met hun ervaringen en tips: Snowfood was geboren.
Maar gelukkig is niet iedere keuken zo slecht uitgerust. Heb jij die mazzel, dan kan je met het kookboek Winter in de Alpen van Manuela Darling-Gansser misschien lekkerder aan de slag.

De verschillen
De twee boeken zijn zo verschillend dat een vergelijking moeilijk te maken is. Winter in de Alpen is een prachtig plaatjesboek, Snowfood vooral een lekker hip boek. In Winter in de Alpen staan prachtige recepten uit de Alpen, in Snowfood worden recepten gegeven die je thuis ook altijd al kunt maken. Winter in de Alpen is zwaar en neem je niet zo makkelijk mee, terwijl je voor Snowfood altijd nog wel een plekje in je tas zult kunnen vinden. In Winter in de Alpen  lees je veel achtergrondinformatie over de verschillende regio’s in de Alpen, in Snowfood vind je juist tips om zo gezellig mogelijk de tijd met je vrienden door te komen. Maar in allebei staan recepten en zie je foto’s van etende mensen.

Winter in de Alpen
Winter in de Alpen is geschreven door Manuela Darling-Gansser. Zij groeide op in Lugano (in het Italiaanssprekende deel van Zwitserland) en beschrijft in dit boek haar ervaringen als volwassene gedurende een winter in Zwitserland. Herinneringen aan vroeger worden nu zeker opgehaald, maar vaker gaat het over het hier en nu en de verschillende ingredienten en recepten die de regios maken tot wat ze zijn. Prachtige foto’s illustreren daarbij het verhaal. Je leert er de (Zwitserse) Alpen echt een beetje door kennen. Het is eigenlijk zonde dat je naar de skigebieden afreist zonder je te verdiepen in de regio en wat deze culinair te bieden heeft. Mooie kazen, lekkere worsten, gebak, likeuren vormen maar een deel van de opsomming.

Snowfood
Maar als je je toch echt alleen wilt richten op de wintersport, dan is Snowfood een lekker boekje. Het is het eerste wintersportkookboek ter wereld (aldus de auteurs) en het staat vol praktische recepten die je makkelijk kunt uitbreiden voor een hele groep. Gerechten voor onderweg, het ontbijt, gerechten om mee te nemen als je gaat skien, de apres-ski en natuurlijk veel recepten voor de hoofdmaaltijd. Deze zijn onderverdeeld in blauw (makkelijk), rood (gemiddeld) en zwart (moeilijk).

Kies het boek dat het beste bij je past en een fijne wintersportvakantie gewenst!

Snowfood – Vanja van der Leeden en Monique Pawirosemito – Kosmos – isbn 9789021515915
Winter in de Alpen – Manuela Darling-Gansser –
Tirion Culinair – isbn 9789043911474

Snow Food Koop Snow Food bij BOL.Com

Winter in de Alpen Koop Winter in de Alpen bij BOL.COM

Lees ook:Lente in Sicilië
Lees ook:Recept – Zelf ricotta maken
Lees ook:Handen uit de mouwen in de Franse Alpen
Lees ook:Video: spaghetti-oogst in 1957
Lees ook:Recept Gebakken aardbeien met zwarte peper

1 Reacties // Reageer

One thought on “Koken op de wintersport

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>