Het Scandinavisch kookboek

Tijdens de start van het boekenseizoen op Manuscripta werd ik door een medewerkster van Fontaine Uitgeverij nieuwsgierig gemaakt naar Het Scandinavisch Kookboek. En toen ik het afgelopen week in de bus kreeg, bleef ik er maar in bladeren. Een heel nieuwe wereld ging voor me open. En nog een heel smakelijke wereld ook!

Koken met de seizoenen
Het dagelijks leven in Scandinavie wordt voor een belangrijk deel bepaald door de seizoenen, en dat is de reden dat dit boek 12 hoofdstukken: voor iedere maand van het jaar 1. En met de rijkdommen die iedere maand te bieden heeft worden de hoofdstukken gevuld.

De recepten
De recepten varieren van (voor ons) spannende nieuwe gerechten met groenten, limonades gemaakt van natuurlijke ingredienten, visgerechten, heerlijke vleesrecepten en heel veel zoete koekjes en gebak die vaak met vers zomerfruit bereid worden. Eenvoud en vers zijn de sleutelwoorden die voor de recepten van Het Scandinavisch Kookboek gelden. Dat van de verse ingredienten had ik hierboven al uitgelegd, en met eenvoud bedoel ik dat de recepten maar een paar smaken met elkaar combineren, en dat deze smaken met elkaar in balans zijn. En soms heel verrassende combinaties opleveren, zoals de salade van cantharellen met bacon, pruimen en blauwe kaas, of de combinatie van rauwe spitskool (in een salade) met doperwten en dille, die kende ik nog niet. Maar ook het recept dat ik je eerder vandaag gaf voor de gekarameliseerde aardappeltjes lijkt me heerlijk.

Een droom
De schrijfster van
Het Scandinavisch Kookboek is Trina Hahnemann
en zij is volgens de kaft een bekende Deense tv-kok en culinair schrijfster. In de inleiding spreekt ze haar droom uit dat “iedereen elke dag tijd vrijmaakt om samen een lekkere maaltijd te gebruiken”. En dat “de gerechten worden bereid met producten van de beste kwaliteit”. Een vrouw naar mijn hart is het in elk geval. En met Het Scandinavisch Kookboek brengt ze deze filosofie heel mooi over.

Het Scandinavisch Kookboek is een echt zo’n boek waarbij je op iedere pagina even blijft mijmeren en probeert te ‘voor’ te proeven hoe de recepten aan tafel zullen smaken. Tussen de recepten kan je ook nog wegdromen bij de prachtige foto’s van Scandinavische landschappen. De informatie over de maanden en de dan verkrijgbare producten is summier, alle aandacht gaat uit naar de recepten. En dat is best eens een verademing met al die kookboeken die meer tekst om dan in de recepten hebben.

Het Scandinavisch Kookboek – Trina Hahnemann – Fontaine – isbn 9789059562592

Het Scandinavisch kookboek Koop dit boek bij BOL.COM

Lees ook:Noma – het kookboek
Lees ook:De smaken van Italie
Lees ook:Recept Gekarameliseerde aardappeltjes
Lees ook:Pascal Jalhay proeft
Lees ook:Ook nieuwe serie Smaken Verschillen

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Het Scandinavisch kookboek

  1. petra

    Ja fijn deze wil ik (ook…) hebben. Bruikbaar kookboek vind je?

      /   Reply  / 
    1. Karin

      Ik vind het een zeer bruikbaar kookboek. Jij hebt ook ook iets met Scandinavië? Ik wel in ieder geval. Maar los daarvan, lekkere recepten, passen goed bij Nederlandse seizoenen en prachtige foto’s.

        /   Reply  / 
  2. Edith Dourleijn

    Ja, ik denk dat het goed koken is uit dit boek. En vooral weer eens wat anders qua recepten en smaken (dan die eeuwige Mediterranée ;-) .

      /   Reply  / 
  3. petra

    heeeerlijk lekker veel vis, thanks voor de tip (nee had deze nog niet gespot)

      /   Reply  / 
  4. Pingback: Kerstmenu: laat je inspireren | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>