Aardbeienvlaai van vroeger

aardbeienvlaai1

Ik heb rijen kookboeken in de kast. En er staan ook nog een paar dozen vol in de gang. Ik blader ze soms door voor inspiratie, maar echt koken eruit doe ik zelden. Mijn moeder had vroeger maar 1kookboek, voor bijzondere gelegenheden. Dagelijkse kost werd uit het blote hoofd gekookt.

Memory lane

Pas dook ‘het’ kookboek van mijn moeder op bij haar verhuizing. Er kwamen veel herinneringen boven. En er dwarrelden wat losse papiertjes uit, met recepten in het handschrift van overleden familieleden. Een trip down memory lane. Eten. smaken. geuren. Allemaal sterke triggers voor herinneringen immers.

Rijpe aardbeien

De aardbeienvlaai die mijn moeder ‘s zomers heel regelmatig maakte, was zo’n recept vol herinneringen. Vooral de heerlijke smaak van de cakebodem die doordrenkt was met het sap van de rijpe aardbeien, kan ik me nog zo voor de geest halen als ik mijn ogen dicht doe. Net  als de gelei over de vlaai, die wat glibberig voelde in je mond. Die gelei komt uit een pakje taartina, wat nog steeds verkocht wordt in de supermarkt. Daarmee wordt het bereiden van deze zomerse vlaai erg makkelijk.

Smokkeltip: Wil je zelf helemaal weinig werk verrichten, koop dan ook een kant en klare vlaaibodem. Zelfgebakken is natuurlijk lekkerder, maar de spotlights staan in dit recept vooral op de overdaad aan verse aardbeien.

 

RECEPT

 

Ingrediënten

1 a 2 doosjes  aardbeien (gewassen, schoongemaakt en gehalveerd indien nodig)

1,5  pakje taartina (supermarkt)

125 gram zelfrijzend bakmeel

125 gram basterdsuiker

2 eieren

snufje zout

70 gram boter (heel zacht, maar niet gesmolten)

2 eetlepels heet water

 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een vlaaibodem van 25 cm doorsnede in met boter en bestuif hem met bloem.

Klop de suiker en de eieren samen in de mixer tot een luchtig mengsel. Voeg het zelfrijzend bakmeel en het snufje zout toe en meng het er rustig doorheen.

Voeg nu de boter toe en klop dit er ook rustig door. Meng als laatste de eetlepels water door het beslag.

Stort het beslag in de vlaaibodem, strijk en glad en bak ongeveer 30 minuten, tot de bovenkant goudbruin is.

Laat de vlaaibodem iets afkoelen als hij uit  de oven is en stort hem dan voorzichtig op een rekje om verder af te koelen.

Maak de taartina volgens de aanwijzingen op de verpakking. Terwijl het mengel wat afkoelt, verdeel je de aardbeien genereus over de vlaaibodem. Schenk het taartinamengsel erover tot de aardbeien bijna allemaal bedekt zijn.

Laat de taart rusten tot de gelei is gestold en eet hem op in het zonnetje!

Lees ook:Recept Aardbeiencake
Lees ook:Boterkoek: it’s all in the family
Lees ook:Prijswinnend recept
Lees ook:Recept: gigagezonde groentekroketjes
Lees ook:Recept: kwarkcake met roomkaas en aardbeien

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Aardbeienvlaai van vroeger

  1. Maarten de Jong

    Ziet er heerlijk uit, die wil ik wel proberen

      /   Reply  / 
    1. Jill | Kokenblog

      Zeker doen. Nu zijn de aardbeien op z’n lekkerst! Laat je weten hoe ie smaakte?

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>