Kookboek: De kunst van het koken

Kookboeken koop ik om uiteenlopende redenen. De ene keer omdat ik per se alle kookboeken van een bepaalde chef wil hebben, de andere keer omdat het kookboek qua vormgeving helemaal mijn smaak is. Soms heb ik een periode dat ik in de ban ben van een bepaalde keuken en dan is dat de reden om bijvoorbeeld een boek over de Italiaanse keuken aan te schaffen. En soms, soms zijn er kookboeken die je aanschaft omdat ze gewoon in je keuken horen te staan. Tot deze laatste categorie behoort De kunst van het koken.

Klassieker in een nieuw jasje

Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik dit kookboek pas heb ontdekt toen onlangs de tweede vernieuwde versie uitkwam. Ik ‘kende’ de auteurs Julia Child, Simone Beck en Louisette Bertholle van de film Julie&Julia, waarbij Julie Powell in een jaar tijd alle recepten uit het boek De kunst van het koken maakt en blogt over haar ervaringen, maar had het boek nog nooit doorgebladerd. De reden hiervoor is eigenlijk heel simpel. Ik hou van mooi vormgegeven kookboeken met veel foto’s van gerechten en het liefst ook nog wat sfeerbeelden. De kunst van het koken is alles behalve dat.

Technieken en bereidingswijzen

Er staat in het hele boek geen enkele foto. De enige illustraties die je al bladerend tegenkomt zijn enkele tekeningen. De kunst van het koken telt maar liefst ruim 900 pagina’s! Een stevig boekwerk dus. Het verklaart wel gelijk waarom Julie Powell destijds een jaar nodig had om alle gerechten uit het boek te koken. Naast recepten, die uitgebreid worden beschreven, is er in het boek ook ruim aandacht voor alle technieken en bereidingswijzen. Het fijne van het boek is dat het ook gewoon open blijft liggen zodat je het kookboek tijdens het koken naast je op het aanrecht kan hebben liggen. Een nadeel van veel andere kookboeken is dat het boek vaak dichtklapt en dat je altijd loopt te stuntelen om het recept te kunnen lezen. Tenzij je natuurlijk een kookboekenstandaard hebt, maar daar begin je weinig mee met een boek van 900 pagina’s kan ik je vertellen.

Vol vertrouwen experimenteren

Heel eerlijk gezegd is de Franse keuken niet helemaal mijn ding. Ieder ander kookboek met gerechten van deze keuken komt hoogstwaarschijnlijk mijn boekenkast niet in, maar dit boek heeft iets extra’s waardoor ik wel enthousiast ben. In het voorwoord worden door de auteurs meteen een aantal angsten weggenomen waardoor je vol vertrouwen gaat experimenteren. Herkenbaar als ik zeg dat ik altijd veel meer tijd voor de bereiding nodig heb dan de aangegeven tijd in het recept? En dat ik me vervolgens opgejaagd voel omdat het me niet lukt om alles op tijd klaar te krijgen? Nergens voor nodig: neem je tijd en ‘houd je aandacht bij je werk, precisie in kleine details kan het verschil betekenen tussen aanvaardbaar koken en een voortreffelijke gerecht’. Kijk, die geruststelling heb ik even nodig.

Boeuf a la Bourguignonne

Wil je proeven van de Franse keuken en aan de slag met een van de recepten uit De kunst van het koken? Probeer dan de Boeuf a la Bourguignonne eens. We zijn benieuwd naar jouw ervaringen met de Franse keuken! Heb je het recept gemaakt, dan zien we graag het eindresultaat. Veel kookplezier!

De kunst van het koken
Julia Child
39,99 euro
ISBN 9789021558677
Kosmos Uitgevers

Lees ook:Foodblogster Julie kookt gerechten uit kookboek van Julia
Lees ook:Film Julie & Julia komt eraan (filmpje trailer)
Lees ook:Julie & Julia op tv
Lees ook:Kookboek Julia Child na 50 jaar bestseller
Lees ook:Huwelijk, vlees en andere obsessies

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Kookboek: De kunst van het koken

 1. jacques meerman

  Dag Dafne, wat leuk dat je ‘De kunst van het koken’ zo’n goed boek vindt! Ik heb het dertig jaar geleden als uitgever van Kosmos uitgegeven, en het is fantastisch te weten dat mensen het nog steeds de moeite waard vinden – zelfs zonder foto’s!

    /   Reply  / 
  1. Dafne van der Meer Auteur

   Wat leuk Jacques! Op mijn verlanglijstje staat ook nog om een eerste druk van 30 jaar geleden te pakken zien te krijgen. En dan het liefste een exemplaar die goed gebruikt is. Dat zijn de allerbeste kookboeken.

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>