Ramsay’s beste menu’s

Maar liefst 140.000 combinaties van drie gangenmenu’s kan je maken met het nieuwe kookboek van Gordon Ramsay. En nee, ik heb ze niet nageteld, dit heb ik uit het persbericht. Maar indrukwekkend klinkt het wel, en dat is het idee achter het kookboek Gordon's Beste menu's ook.

Gordon's Beste menu's bevat 52 menu’s van drie gangen die door de vormgeving van het kookboek heel makkelijk met elkaar gecombineerd kunnen worden.  Want wat is het geval: op iedere pagina staan drie recepten, bovenin de voorgerechten, in het midden de hoofdgerechten en onderaan de toetjes. En nu komt het. 

De recepten zijn los van elkaar geknipt, zodat je door de recepten van iedere categorie apart kunt bladeren. En als je recepten uit verschillende menu’s wilt combineren, je deze toch op 1 pagina kunt laten zien. Zoals ik je eerder vandaag al liet zien en je hiernaast ook op het plaatje links kunt zien (als je er op klikt zie je meer plaatjes van de Engelstalige versie van dit kookboek). Leuk grapje is dat ook wat foto’s van Gordon Ramsay zijn doorgeknipt en je dus zelf nieuwe Gordons kunt samenstellen door te bladeren.

De recepten
Het is door deze bijzondere vormgeving wel flink wat bladeren. Gelukkig staat voorin een overzicht van alle menu’s, zijn de recepten apart genummerd en is er een index. De recepten zijn duidelijk uitgeschreven, er zijn nauwelijks bijzondere ingrediënten voor nodig en je kookt er de hele wereld mee over. Door de opzet van het kookboek is het makklijk om op één avond gerechten uit allerlei verschillende keukens elkaar op te laten volgen. 

Vega?
De volgorde van de menu’s lijkt af te hangen van het basisingrediënt van de hoofdgerechten; eerst komen de gerechten met vis, dan kip en gevogelte, dan rund en varkensvlees. De laatste twee hoofdgerechten zijn vegetarisch. En dat vind ik wel een groot minpunt, dat in deze tijd waarin iedereen roept dat we minder vlees moeten eten, er in een kookboek als deze zo weinig vegetarische recepten staan. Als vegetariër kan je dan nog wel bij de voorgerechten kijken, maar je wilt toch niet iedere dag soepen en salades maken. De bijgerechten die achterin -  wel met z’n drieën op 1 niet doorgeknipte pagina –  staan, zijn vaak wel vegetarisch, maar ook weer geen volledige maaltijden.

Seizoenen
Omdat Gordon Ramsay het liefste seizoensproducten gebruikt staat bij ieder recept aangegeven in welk seizoen je deze het beste kunt eten.  Maar dan komt het onhandige, de recepten zijn niet gerangschikt per seizoen (want op vleessoort van het hoofdgerecht). De seizoensinformatie lees je af aan de rand van de pagina, waar met kleur staat bij welk seizoen het gerecht past. Evenmin handig is dat de seizoenen geen eigen kleuren hebben. Ook staat op diezelfde plek uit welke keuken (Brits, Italiaans, Mexicaans, Aziatisch, etc) het gerecht komt, en het lijkt een beetje of daar de kleuren wel op zijn afgestemd.

Niet echt een handig kookboek om in te bladeren, maar wel veel leuke en maakbare recepten

boek: Gordon Ramsay – Ramsay’s beste menu’s – Kosmos – isbn: 9789021539904
te koop in de koken.blog-shop

Meer kookboeken vind je in de rubriek Kookboeken.

Lees ook:Nieuw culi-tijdschrift: Koken met Gordon Ramsay
Lees ook:Recept Portobello’s met ricotta en walnoten
Lees ook:Gordon Ramsay vanavond met 5e seizoen Hell’s Kitchen
Lees ook:Gordon Ramsay boos om vraag of hij nog wel kookt
Lees ook:De Wereldgerechten van Gordon Ramsay

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>