De lekkerste kookboeken over de Hollandse pot

In deze tijd van het jaar wordt je dankzij Sinterklaas en Kerstmis doodgegooid met kookboeken. Voor een groot deel zijn dat vertalingen, maar gelukkig worden er ook leuke kookboeken hier in Nederland gemaakt. En toeval of niet, drie kookboeken die onlangs verschenen hebben allemaal ongeveer dezelfde insteek: het gebruik van ingredienten van eigen bodem in het eigen seizoen wordt in alledrie gepromoot in recepten die de moderne kijk op de Hollandse pot weergeven.

 

Het kookboek Vers! van Jeroen de Zeeuw is het meest recht door zee. Klein, compact, eenvoudig vormgeven en van de buitenkant zie je al direct de vier seizoenen weergegeven op de zijkanten van de bladzijdes. De nadruk ligt echt op de recepten, die elk kort worden ingeleid. Af en toe zie je de kok zelf of zijn handen met die enorme schakelarmband op de foto, maar  meestal zijn het de ingredienten of gerechten die de aandacht trekken. De recepten vormen een mooi overzicht van wat nu hip, lekker en verantwoord wordt gevonden en varieren van makkelijk tot wat luxer en ingewikkelder.

Het boek De Pastinaeck van het gelijknamige restaurant dat won in het tv-programma Mijn tent is top van Herman den Blijker is de dikste van het stel. In dit boek wordt de klassieke menuleer gevolgd van voorgerecht tot toetje, maar bij ieder recept staat in welk seizoen het hoort. Dit boek richt zich het meest van de drie op de Hollandse pot. De vormgeving van het boek is er naar en de meeste recepten zijn soms klassiekers (lange vingers en kletskoppen), vaker met een nieuwerwetse insteek. Maar allemaal met ingredienten van eigen bodem (ook de buffelmozzarella kan tegenwoordig uit Nederland komen!). 

Het derde boek in de serie heet Ik eet, dus ik ben en is een bundeling van stukken die Michiel Bussink eerder schreef. Hij schreef 60 culinaire columns met een ‘verantwoorde insteek’. Gewoon lekker eten van eigen bodem zonder bestrijdingsmiddelen en raar gedoe, dat is zijn boodschap. Doorspekt met jeugdherinneringen, kooktips, informatie over van alles en nog wat en de nodige humor worden de 60 eigenwijze recepten die de kaft beloofd gepresenteerd.

Van elk van deze boeken liet ik je deze week al voorproeven van een lekker recept. Uit Vers! van Jeroen de Zeeuw maakten we deze knolselderijsoep, Lie en Rianne van De Pastinaeck zetten deze Gebraden fazant met vossenbessencompote op hun kerstmenu en Michiel  ‘Ik eet, dus ik ben’ Bussink geeft je het recept voor een lekkere glühwein voor na de nachtmis. En exotisch aten we Afghaanse Kabli met kip uit het kookboek Made in Holland (lees maar).

Vers! – Jeroen de ZeeuwForum – isbn 9789049201111bruna
De Pastinaeck –
boekenmakers – isbn 9789077740576 – bruna
Michiel Bussink – Ik eet, dus ik ben - Scriptum – isbn 9789055946792 - bruna

Lees ook:Recept Glühwein
Lees ook:Recept Romige knolselderijsoep
Lees ook:De Pastinaeck wint Mijn tent is top
Lees ook:Manuscripta: Voorproefje van de nieuwste kookboeken
Lees ook:Recept Rauwe zalm met gebakken aardbeien en venkel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>