Terug naar de wortels

Eetlezen, dat is na koken en lekker eten toch wel mijn andere grote hobby. Het lezen van recepten, lezen over ingrediënten, hun herkomst, over andere eetculturen, over mensen die graag koken, over culinaire geschiedenis en al het andere dat met eten en koken te maken heeft, ik lees het graag.

En daarom zal ik binnenkort toch echt eens naar Wageningen moeten. De bibliotheek van de Wageningen Universiteit heeft namelijk deze zomer een tentoonstelling over voeding: Terug naar de wortels: 5 eeuwen Humane Voeding.   

De eerste kookboeken
De oudste boeken over voeding zijn zogenaamde kruidenboeken. In het begin van de zestiende eeuw verschenen deze boeken over het gebruik van gewassen voor (met name) medische doeleinden en soms over de consumptie. En soms zelfs met een heus recept. Vanaf het midden van de 17e eeuw verschijnt dan het eerste kookboeken van de verstandige kok en de volmaakte, zuinige keukenmeid tot de plaatselijke kookschool die recepten bundelden.  

Eerste Wageningse voedingsadvies
Het eerste voedingsadvies dat vanuit de Wageningen Universiteit gegeven werd is waarschijnijk in een vernieuwde uitgave van
Aaltje, nieuw Nederlandsch kookboek uit 1891. Odilia Corver vertelt daarin dat ze door Prof. Mayer uit Wageningen gewezen is op de goede voedingswaarde van pinda’s.

Voedingsonderzoek
Het was ook in deze periode, aan het einde van de 19e eeuw, dat de wetenschap haar intrede deed in de voedingsleer. En men ontdekte dat ziektes als beri-beri ontstonden door vitaminegebrek en dat goede voeding en de bereiding hiervan belangrijk zijn. Het voorkomen van ziektes, de preventie en het aandeel van een gezonde leefstijl in een gezonde ouderdom zijn nu thema’s in de moderne voedingswetenschap. 

Terug naar de wortels, Bibliotheek Wageningen UR, Forumgebouw, Droevendaalsesteeg 2, Wageningen.
De tentoonstelling is te zien tot 12 oktober, op maandag tot en met vrijdag van 9.00 - 17.00 uur.
—————————————————————————————————–

Lees ook:Universiteit voor gastronomie
Lees ook:Kookboekenworkshop Exotisch koken
Lees ook:Tentoonstelling Smakelijk eten!
Lees ook:Lezingencyclus over het nut van insecten
Lees ook:Tentoonstelling Hungry eyes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>