Hoge hakken aan de wijn

hoge hakken aan de wijnTanine, druifluis, terroir, decanteren, houtopvoeding en stille wijnen. Zijn dit bekende termen voor je, surf dan maar door. Weet je helemaal niets van wijn, maar wil je er wel wat meer over weten? Dan heb ik een leuke tip voor je: Hoge hakken aan de wijn. Met dit boek kan je op luchtige wijze een beginnetje maken in de oenologie*. Met een lekker glas in de hand natuurlijk.
(Zoals je aan de kaft kunt zien richt dit boek zich vooral op vrouwen. Mannen kunnen voor meer wijnkennis misschien beter bij dit boekje terecht.)

Welke wijn drink je wanneer?
Hoge hakken aan de wijn is het derde boek in de serie Hoge hakken. Na twee kookboeken werd het tijd voor een boek over de bijpassende wijnen. Hoge hakken aan de wijn, dus. Het boek kan om de genoemde termen niet heen, maar behandelt ze op fris en fruitige wijze. Na een korte inleiding over de geschiedenis van deze ‘heilige drank’ (Jezus dronk ‘m immers al!), over hoe wijn gemaakt wordt en het proeven van wijnen wordt al snel tot de belangrijkste vraag die het boek wil behandelen overgegaan: Welke wijn drink je wanneer?

Wit, rose, rood of bubbelend?
En daarop geeft de auteur van het boekje, Minta Nicolaï, op een leuke manier antwoord. Zij gaat na op wat voor soort momenten je wijn drinkt en geeft je op basis daarvan advies. De wonderful white wines drink je natuurlijk het liefste bij een picknick, op een bootje in de grachten of tijdens de zondagmiddagbrunch. In het hoofdstukje La vie en rose pakken we een terrasje, zitten we op het strand en gaan we barbecuen. Luie winteravonden, zakenlunches en familiediners staan centraal in Vandaag is rood, waarna in laatste hoofdstuk de feestelijke Bubbels worden besproken.

Wijnstijlen
Maar dan ben je er nog niet. Per kleur geeft Minta Nicolaï namelijk drie wijnstijlen. Dat zijn algemeen gebruikte stijlen waarmee je een wijn kunt beschrijven. Deze worden beschreven in termen als Fris & Elegant, Vol & Rond of Krachtig & Robuust. Het moet je alleen nog zelf uitzoeken in welke categorie jouw smaak valt. Maar als je dat weet, krijg je ook per gelegenheid en per kleur wijn een advies voor een betaalbare wijn die goed te verkrijgen is.
Zo klinkt het misschien wat ingewikkeld maar dat is het niet. Na een beschrijving van de gelegenheid krijg je een recept en drie wijnadviezen. Per wijnstijl geeft Minta Nicolai je dus 1 suggestie. Maar je kunt natuurlijk ook de andere suggesties uit die wijnstijl uitproberen.

Wist je dat?
De wijnadviezen worden afgewisseld met korte tussendoortjes over allerhande zaken die met wijn (drinken) te maken hebben. Over in welk glas je je wijn moet schenken, en bij welke temperatuur. Wat zijn de voor- en nadelen van kurk en schroefdoppen, wijnstreken, uitleg over de informatie over het etiket en het bewaren van wijn. En hoe zit het nu met rode wijn op kamertemperatuur? Dat stamt nog uit de tijd dat woonkamers gemiddeld rond de 16 a 18 graden waren. En zo weet je al snel wat meer van wijn en wanneer deze te drinken.

* Leer van de wijn en wijnbouw, aldus de Van Dale.

Hoge hakken aan de wijn – Minta Nicolaï – Mo’media- isbn 9789057673269

Hoge hakken aan de wijn Koop dit boek bij BOL.COM

Lees ook:De Wijnwebwinkelgids: Over het kopen van wijn op internet
Lees ook:Op hoge hakken genieten van radijsjes met kruidenzout
Lees ook:Hoge hakken, lekker vega
Lees ook:De kus van Therese – De Librije komt met eigen wijnlijn
Lees ook:De Rainbow wijngids

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Hoge hakken aan de wijn

  1. Pingback: Niet lullen maar (wijn) drinken | Koken

  2. Pingback: Hoge hakken in de keuken-kalender | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>