De kookrevolutie van Jamie Oliver gaat los

Gister werd het 9e kookboek van Jamie Oliver gepresenteerd. Dus toute culinair schrijvend Nederland verzamelde zich in Fifteen, het restaurant van de tv-kok in Amsterdam. En daar waren ook een paar bekende en onbekende Nederlanders, en zij waren aanwezig om Jamie’s kookrevolutie echt op te starten.

jamies kookrevolutie

Want na zijn strijd om de belabberde schoolkantines in Engeland te verbeteren, heeft de man nu een nieuwe missie: hij wil iedereen leren koken. En dan niet zozeer om de lol van het koken te verspreiden (al is dat ook belangrijk), maar om mensen te leren proper food te bereiden, ofwel om een gezonder en gevarieerder te eten. Want dat doen we niet: we zijn met ons allen veels te dik en eten te ongezond. En Jamie wil daar echt wat aan doen.

De boekpresentatie begon met een korte inleiding van Jamie Oliver, die nu al zo’n jaar of 10 bezig is met het verspreiden van zijn kookkennis. Sinds een kleine 1,5 jaar houdt hij zich met overgewicht en ongezond eten bezig. En hieruit is dit nieuwste boek Jamie’s kookrevolutie geboren. Het liefst had hij dit boek, of handleiding zoals hij zelf zei, al aan het begin van zijn carriere geschreven. Dan had hij nu zelf verder gekund met zijn eigen kookontwikkeling, want de keukens van Japan en Thailand staan nog zeker op zijn verlanglijstje op eens uitgebreid te verkennen. Maar dit heeft meer voorrang, vond hij zelf.

Een kookpiramide
En daarna kroop Jamie Oliver snel achter het fornuis. Hij leerde hij vier mensen, waaronder judoka Dennis ‘pakjes-en-zakjes-Conimex’ van der Geest en musicalster Anthonie Kamerling een recept van kipfilet met parmezaan en proscuitto (Italiaanase rauwe ham) te maken. En hoe je deze moet presenteren op een bedje van gemengde sla.
Deze vier personen moesten het recept weer uitleggen aan vier anderen, die het op hun beurt weer verspreidden aan de laatste groep. Met recht een piramidespel voor koken, dat in Fifteen in de praktijk gebracht. Om te illustreren dat dit is wat Jamie Oliver voor ogen heeft. Want als iedereen meedoet, dan leren we elkaar lekker en gezond koken en eten.

jamies kookrevolutie

Er waren ook wat kleine wanklanken. Nicole Ekdom vond het eigenlijk maar niets dat haar man, Gerard – dj op 3FM- nu leerde koken, want dat zou betekenen dat zij thuis in het vervolg de afwas zou moeten gaan doen. Maar aan het gezicht van Gerard Ekdom te zien, hoeft ze daar niet echt bang voor te zijn. Minder bang voor het omdraaien van de kookrollen in huis was Bart Chabot, die zelfs zijn vier zonen inzette voor Jamie’s strijd. Deze jongens stonden met veel enthousiasme achter de pannen.

Jij kan ook meedoen
kookrevolutie jamie oliverEn daarvoor moet je zijn boek kopen, de belofte die erin staat ondertekenen en dan gaan koken uit het boek. Als je uit ieder hoofdstuk minstens 1 recept leert maken en ervoor zorgt dat anderen die recepten ook leren maken, dan moet het toch lukken dat we allen gezonder gaan eten? “Als iemand het kan, dan zou hij het toch moeten zijn”, verzuchtte Paul Rosenmöller (voorzitter van het Convenant Overgewicht), die me uitlegde dat hij bij een reis naar Engeland overal zijn naam hoorde vallen als het ging om initiatieven om gezonder te eten. Het is een goed doel, en het idee om uit te leggen dat koken niet moeilijk, duur of ingewikkeld hoeft te zijn en dat je met weinig kunstgrepen een pure en goede maaltijd op tafel kan zetten, is het zeker waard om te verspreiden. Maar of het Jamie Oliver echt gaat lukken om honderdduizenden aan het koken te krijgen…? We zullen het gaan zien. Gister is in elk geval een goede start gemaakt.

Vanmiddag dus het recept dat we hebben geleerd!

 Jamie Oliver – Jamie’s kookrevolutie – Kosmos – isbn 9789021540757 

Jamie's kookrevolutie Koop dit boek bij BOL.COM

Lees ook:Een nieuw kookboek voor Jamie Oliver
Lees ook:Jamie Oliver’s American Road Trip
Lees ook:Weer een dochter voor Jamie Oliver
Lees ook:Tip cadeau voor Kerst: Computerkoken met Jamie Oliver
Lees ook:Recept Jamie Oliver: kipfilet met parmezaan en rauwe ham

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “De kookrevolutie van Jamie Oliver gaat los

  1. Willem Fruijtier

    Hey, ik mocht er ook bij zijn en vond het geweldig. Ik ben een hartstochtelijke hobbykok, maar op mijn naamkaartje stond echter onder mijn naam RUBBISCH COOK ! toen Jamie even bij me langs liep sprak ik hem daar op aan, waarop hij me een pen aanreikte en zei “write down that you’re a passionate cook”. al met al een geweldige ervaring.

      /   Reply  / 
  2. Edith Dourleijn

    Tja, Willem, de actie was toch vooral bedoeld om onervaren koks meer plezier en munitie in de keuken te geven, vandaar natuurlijk dat Rubbish Cook.
    Maar geweldig leuk dat Jamie zo reageerde. Hij zal wel inzien dat gepassioneerde mensen zoals jij juist al die anderen kunnen aansporen om eens in een pan te gaan roeren! Heb je het recept al aan iemand geleerd?

      /   Reply  / 
  3. Willem Fruijtier

    Ok, je hebt gelijk, maar ja als je ergens gepassioneerd voor bent dan kun je dit soms maar moeilijk plaatsen.

    Ja , ik ga het recept door geven.
    AS vrijdag ga ik op onze basisschool met de kinderen ook pyramide koken.
    Ik doe het aan 4 kinderen voor , die het op hun beurt weer door geven aan 8 andere kinderen. En ze moeten het thuis allemaal doorgeven aan hun ouders!De kookrevolutie van Jamie Oliver gaat los bij ons op school.

      /   Reply  / 
    1. Loes Consten

      Hoi Willem, passionate cook, jij was er samen met mij bij door het winnen van de Delicious. wedstrijd. We hebben toch een topmiddag gehad en gingen zwaar geïnspireerd naar huis, hè? Jouw echtgenote Tineke was de meest passionate fotograaf in Fifteen! Zijn daar trouwens nog foto’s bij van ons twee met Jamie?
      Die zou ik graag nog aan het ‘plakboek’ toevoegen…pass it on en veel plezier met koken à la Jamie
      Loes Consten

        /   Reply  / 
  4. Pingback: Kookboeken van Sinterklaas of de Kerstman | Koken

  5. Pingback: Jamie Oliver opent zelf-kookwinkels | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>