Klimaatweegschaal: hoe milieu(on)vriendelijk eet jij?

Je zult er inmiddels vast wel iets over gehoord hebben: wat we ook eten, het heeft invloed op het klimaat. Sommige produkten worden van heinde en verre ingevlogen, vlees is al helemaal not done, vissen worden in hun voortbestaan bedreigd, en natuurlijk heeft ook onze manier van bewerken invloed. Iets rauw eten kost nu eenmaal minder energie*  dan iets in de oven bereiden.

Hoe het nu precies allemaal zit, daarover zijn zelfs de geleerden het nog niet eens. Maar om je toch wat meer hiervan bewust te laten zijn, heeft het Voedingscentrum de Klimaatweegschaal bedacht. Op het plaatje zie je een voorbeeld.

Klimaatweegschaal
Op de virtuele klimaatweegschaal kan je de drie belangrijkste ingrediënten van je maaltijd wegen. Ook geef je aan hoe je het produkt bewaard (ongekoeld, in de koelkast of in de vriezer) en hoe je het bereidt. En dan zie je hoe hoog jouw geplande maaltijd het milieu belast.

Voorbeeld
Op het plaatje hierboven heb ik een maaltijd verzonnen van in de oven geroosterde aardappeltjes, gekookte worteltjes (die ik beide ongekoeld bewaar), met een lekker gebakken biefstukje. In één oogopslag zie je dan dat met name het vlees een grote aanslag op het milieu maakt. 

Leuk
Het goede van de weegschaal is dat je heel makkelijk allerlei bereidingswijzen en produkten met elkaar kunt vergelijken. Want wat gebeurt er als je de aardappelen kookt in plaats van roostert in de oven? Of als je een stukje kip of een vleesvervanger neemt in plaats van de biefstuk van het rund? Ook wordt per optie kort uitgelegd hoe het zit en wat eventuele milieuvriendelijkere alternatieven zijn.

Nadelen
Nadeel is wel dat niet alle groenten en vlees- of visprodukten erin staan. Met name het groentenpakket is nog wel heel erg beperkt. Ook is het mogelijk om bij aardappel een rauwe bereidingswijze te kiezen, en dat is dan weer niet zo gezond voor je lichaam.

Er zal wel meer op aan te merken zijn, maar ik vind het een leuke en speelse manier om duidelijk te maken hoe milieu(on)vriendelijk je eet. Leg zelf hier ook eens je maaltijd op de klimaatweegschaal, dat kan hier.

* Voor ons lichaam geldt overigens het omgekeerde: gekookte produkten (en daaronder valt ook bakken, braden, stomen, etc) zijn makkelijker te verteren dan rauwe produkten. En dat kost het lichaam minder energie. Dat leerde ik uit het boek Koken van Richard Wrangham, een boek dat over de oorsprong van de mens en de rol van het koken van produkten gaat.

————————————————————————————————————–

Lees ook:Terug naar jaren 70 om overgewicht tegen te gaan
Lees ook:Test: hoe fair is jouw eten?
Lees ook:Hoeveel voedsel gooi jij eigenlijk weg?
Lees ook:Nieuwe snack Il JoJo: hoorntje vol groenten
Lees ook:Aardappelgratin met rode bietjes

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Klimaatweegschaal: hoe milieu(on)vriendelijk eet jij?

  1. marian kerstholt-scholtens

    wil een volledige maaltijd in een electrische oven koken in platte vuurvaste schalen met deksel moet er evenveel water in dan op een fornuis

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>