De smaak van de ziel

Hoe gaat het er aan toe in een restaurant dat twee Michelinsterren achter zijn naam heeft staan?  Wat gebeurt er als jij je restaurant, dat zelfs drie sterren had, verkoopt, wat kook je dan thuis iedere avond? En hoe ervaart een inspecteur van Michelin het zelf?

Je kunt het zien in de korte documentaire De smaak van de ziel, dat gaat over de twee koks van restaurant Parkheuvel en één proever.

Na de drie
Het verhaal van Parkheuvel begint met Cees Helder. Op een dag draagt hij zijn restaurant over en met weemoed denkt hij aan de laatste bonnen en het laatste gerecht dat hij opmaakt. Je kunt wel zeggen dat hij in een diep zwart gat viel, en koken bleef beperkt tot een gehaktbal of saucijsje van de slager. Gelukkig is hij daar nu wel vanaf en ‘kookt hij weer’. Helaas vertelt hij niet waar hij nu zijn vlees haalt.

Op weg naar de drie?
Parkheuvel is nu eigendom van Erik van Loo en zijn vrouw Anja. Na de overname verloren ze maar liefst twee van de drie sterren, maar inmiddels hebben ze er weer eentje bij. Je ziet hem op bezoek bij zijn leveranciers, aan het werk in de keuken en pratend over zijn vak. Smaak gaat toch wel heel vaak over herinneringen, zo heeft hij een aardappelsoeop op de kaart staan die een rechtstreekse herinnering is aan die van zijn vader.

Hij bepaalt
En de derde hoofdpersoon is Paul van Craenenbroeck, de Vlaamse proever voor Michelin, die als beginnend inspecteur de grote man Cas Spijkers zag huilen toen deze zijn derde ster kreeg. En hij huilde maar vrolijk mee. Smaak is veel proeven, en dat zien we deze grote man doen.

De smaak van de ziel
Helemaal doorgronden hoe het is om in een prachtig restaurant als Parkheuvel te werken, dat zal niet lukken door deze documentaire. Wel wordt duidelijk hoeveel passie en toewijding je daarvoor, dag na dag, weer moet opbrengen. Je moet zelfs een beetje gek zijn, is de conclusie.
Mooie beelden, achtergrondgeluiden gemaakt met kookgerei en een waarschuwing voor de tere zieltjes tot slot: doe na de scenes waarin 2 schaapjes geboren worden je ogen maar even dicht: dan worden er twee prachtige lamsracks op de hete plaat geschoven.

Vanaf morgen in verschillende bioscopen te zien.

Bekijk de trailer van De smaak van de ziel:

De smaak van de ziel – vanaf 7 april 2011 in diverse bioscopen te zien – waarschijnlijk in november 2011 op tv in NCRV Document.

Lees ook:Smakelijke televisie
Lees ook:Beluga favoriet voor 3e Michelinster
Lees ook:Ook Food Film Festival op je tv!
Lees ook:Geen derde restaurant met drie Michelinsterren voor Nederland
Lees ook:Michelin 2009: vierde ster voor Jonnie Boer

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “De smaak van de ziel

  1. Matthijs

    De documentaire is ook te zien bij NCRV Dokument, dit najaar, op Nederland 2.

      /   Reply  / 
  2. Edith Dourleijn

    Dank je Matthijs, de zin onder de trailer zal je niet zijn opgevallen? ;-) Hij zal waarschijnlijk rond de tijd dat de nieuwe Michelingids uitkomt op tv uitgezonden worden.

      /   Reply  / 
  3. Pingback: Ook Food Film Festival op je tv! | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>