Genieten van de 3 AAA’s, plus 1

 proef mei

Hoewel tegenwoordig bij de drie AAA’s direct gedacht wordt aan de troonopvolgster en haar zusjes, is er in de regio van Bergen op Zoom al veel langer een traditie rondom drie keer de eerste letter van ons alfabet. Daar denken mensen direct aan Asperges, Aardbeien en Ansjovis. Voor deze drie heerlijkheden valt het seizoen zo ongeveer samen. En wel nu!

Dat moet natuurlijk gevierd worden, en al jaren gebeurt dat tijdens het evenement ProefMei! Ook dit jaar, al valt de viering van het festival deels in juni. Volgend weekend start het op vrijdag 30 mei en duurt tot en met zondag 2 mei!
 

De A van Ansjovis?
Asperge en Aardbeien daarvan kan je je misschien wel voorstellen dat het (erkende) streekproducten van de Brabantse Wal zijn. Maar Ansjovis? Inderdaad, die komt ook uit de regio. Specifieker, de Oosterschelde. Ze wordt traditioneel  op traditionele wijze gevangen in in een fuik, gemaakt van staken (ook wel ‘weren’) in de vorm van de letter V.  Deze manier van vissen, weervisserij genoemd, is een uniek ambacht en wordt uitgevoerd door de laatste weervissers van Nederland, de familie van Dort.

Vier AAAA’s
Naast de aardbeien, ansjovis en asperges doet dit jaar ook een vierde A mee: een Zeeuwse kleiaardappel, afkomstig van het eiland Tholen. Net als vorig jaar, wordt tijdens ProefMei ook een Frittenbak Wedstrijd Holland-België georganiseerd. Volgens historici werd in 1905 in Bergen op Zoom voor het eerst in Nederland friet verkocht (bron: Ubel Zuiderveld, ‘Een eeuw frites in Nederland’).

Nederland-België
Hoewel we goede buren zijn, valt er altijd wel iets te steggelen. Over wie de beste frieten bakt bijvoorbeeld. Vier amateur-teams uit Nederland en België gaan uitmaken wie de allerbeste authentieke friet kan bakken. Lekker dik of juist heel dun? In welk vet gefrituurd? Op welke temperatuur? Met wat voor frituurpan? Met welke favoriete saus? En: hoe is de presentatie?
Een jury professionals onder leiding van Alain Caron bepaalt welk land in 2013 de beste patat bakt. Op  zondag 2 juni, 15:45 uur – 16:45 uur, wordt de wedstrijd live op het hoofdpodium op de Grote Markt, in Bergen op Zoom gespeeld.

Nog meer kookwedstrijden
Ook kookgekken die liever iets anders maken, komen aan hun trekken. In twee  categorieën, Kookgekken en Jonge Chefs, gaan zij aan de slag met de vier AAA’s. Minimaal 2 ervan moeten in een gerecht worden opgenomen. .De finale-wedstrijden vinden plaats tijdens ProefMei op donderdag 30 mei (Jonge Chefs). En vrijdag 31 mei t/m zondag 2 juni (Kookgekken).

 

Lees ook:Geniet drie dagen van de drie A’s
Lees ook:genieten van de drie A’s
Lees ook:Wie bakt de beste friet, Nederland of België?
Lees ook:Recept Ansjovis met een groene kruidenpesto
Lees ook:Eeterij op Wielen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>