Eten en drinken in de Stijlkamers

gemmusdhEen tentoonstelling over eten en drinken, is dat nou leuk? Het Gemeentemuseum in Den Haag doet een veelbelovende poging. In haar stijlkamers (ruimtes ingericht als echte kamers) heeft ze de meest uiteenlopende kunstwerken uit de eigen collectie gehaald en opgehangen of neergezet. De verschillende ruimtes zijn ingericht naar thema’s als keuken, picknicken, kamperen en de markt.

 


Keukenschorten uit de modecollectie, een groentekar geschilderd door Isaac Israëls, een theemuts ontworpen door Piet Zwart en een patatvorkje gefotografeerd door Niels Schumm. De Bruynzeelkeuken van Piet Zwart, maar ook het reclamewerk dat hij voor mosselen maakte komt voorbij, maar je zult ook oude reclames voor cacao en koffie en diverse stillevens met groenten, vissen en gedekte tafels kunnen bewonderen.

Smakken en slurpen
Ook voor de kinderen is het leuk, zij kunnen de kindertour Smakken en slurpen doen die hen langs de hoogtepunten brengt en vertelt gaandeweg van alles over eten, drinken, tafelmanieren en ook nog over kunst! In de kerstvakantie zal het Gemeentemuseum op zondag 20 december 2009 en 3 januari 2010 twee familiedagen organiseren die geheel in het teken staan van eten en drinken. Er zal dan van alles te doen zijn in het museum voor zowel volwassenen als kinderen; keramiek beschilderen, een lezing in de aula of je fantasie uitleven op het vormgeven een eigen bizar kerstdiner.

En ook nog
In aangrenzende zalen zijn drie kunstnijverheid-tentoonstellingen die ook raakvlakken hebben met het overkoepelende thema eten en drinken:  Delfstblauwe vazen, Zilver aan Tafel en De wondere wereld van de Tsjechisch-Slowaakse glaskunst.

Eten en drinken in de Stijlkamers, Gemeentemuseum Den Haag, 14 november 2009 t/m 11 april 2010

Lees ook:Koninklijke tafelmanieren
Lees ook:Weet wat je eet!
Lees ook:Stamppot geliefd bij kinderen, zeggen ze
Lees ook:Eten & Drinken 2010
Lees ook:Het Smaakpretpark

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>