De ballen van de flexitariër

Zo tegen het einde van januari zullen er her en der al veel goede voornemens gesneuveld zijn. Minder vlees eten bijvoorbeeld, dat is typisch zoiets wat velen van ons willen, maar wat er in de dagelijkse praktijk vaak niet zo van komt. Want als je hongerig en vermoeid in de supermarkt staat aan het eind van de middag, dan heeft je creativiteit op culinair gebied zijn grenzen. En een slavink bekoort de doorsnee vleeseter dan meer dan een vegaburger.

Voedzaam besparen

Toch zouden veel mensen nog steeds graag wat meer flexitariër willen worden. Voor een beter milieu, voor dierenwelzijn en voor je gezondheid. Maar hoe pak je dan aan zonder te hoeven terugvallen op vegaburgers en groentepasta’s die het net niet helemaal zijn? Er zijn veel manieren waarop je in een gerecht minder vlees kan verwerken, zonder dat je dat je wat gaat missen op je bord. Onderstaand recept voor flexitarische gehaktballen is geboren uit geldgebrek tijdens mijn studententijd. Door ballen te maken die voor de helft uit gehakt en voor de helft uit gepureerde bonen bestonden, bespaarden we met het studentenhuis flink op het budget voor het avondmaal. En deze ballen zijn net zo lekker en voedzaam.

Meer tips voor de wanna-be flexitariër:

  • Probeer de producten van De Vegetarische Slager. Je weet niet wat je proeft! Te koop in steeds meer supermarkten of via de webshop op www.devegetarischeslager.nl
  • Maak een lekkere smeuïge pastaschotel met room, spinazie, champignons en spek. Aan een ons gesneden ontbijtspek (in kleine stukjes) heb je dan genoeg om 2 a 3 porties smaak te geven.
  • Maak eens een winterse stamppot met gehakt, waarbij je de helft van het gehakt in het recept vervangt door grof gehakte walnoten of pecannoten.

 

RECEPT

Flexitarische gehaktballen met feta

voor 6 – 8 ferme ballen

 

400 gram half om half gehakt

1 blik bruine bonen (uitlekgewicht 250 gram)

2 eieren

100 gram feta

2 eetlepels gyroskruiden

ongeveer 50 gram paneermeel

 

Bereidingswijze

Pureer de uitgelekte en afgespoelde bruine bonen in de keukenmachine of met een staafmixer. Gaat dat lastig omdat het mengsel droog is, doe dan de eieren er vast doorheen.

Meng de bonen en eieren met het gehakt, de gyroskruiden en het paneermeel tot het een lekker smeuïg en egaal mengsel is. Als je denkt dat het te nat is om ballen van te kunnen maken, voeg je nog wat extra paneermeel toe. Meng nu voorzichtig de feta er in kleine stukjes erdoorheen. Het is het lekkerst als de feta niet helemaal verkruimeld is en je nog kleine stukjes in je bal tegenkomt.

Draai 6 tot 8 mooie ballen van het mengsel, afhankelijk van je eetlust. Je kunt een deel van de ballen invriezen om zo een snel flexitarische hap in huis te hebben.

Bak de ballen in een scheut zonnebloemolie met een klontje boter voorzichtig rondom bruin. Voeg een scheut water toe, doe de deksel op de pan en laat ze op een zacht vuur garen. Draai ze af en toe even om.

Lekker met tomatensalade en ovenaardappeltjes.

 

Lees ook:Recept Gehaktballen zoals oma’s ze maken
Lees ook:Recept: gigagezonde groentekroketjes
Lees ook:Zo draai je gehaktballen zonder plakhanden
Lees ook:Recept voor een ter ziele gegaan culiblad
Lees ook:Recept gevulde courgette

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>