Wat een weertje toch he? Daar hoort echt een barbecue –recept bij. Dit recept voor Indonesische vis in een pakketje komt uit een heruitgave van het Groot Indonesisch Kookboek. In de jaren 70 werd het voor het eerst uitgegeven en dit boek van Bep Vuyk geldt nog steeds als een klassieker. Maar het boek was alleen nog maar tweedehands te krijgen en daarom besloot de uitgever het boek opnieuw uit te geven. Vanavond zoals gebruikelijk meer over het boek.
Pèpèsan is de Indonesische term voor deze vis in een pakketje. Door de vis in een pakketje te stoppen stoom je de vis als het ware.
Kabeljauw is een vis die zowel op verantwoorde als minder verantwoorde wijze gegeten kan worden. Kijk even op de viswijzer voor je je bestelling bij de visboer plaatst en vraag hem eventueel naar een goede vervanger als hij geen verantwoorde kabeljauw heeft.
RECEPT INDONESISCHE VIS IN EEN PAKKETJE
Ingrediënten:
* 500 gr kabeljauw
* citroensap
* 3 el uien
* 2 tenen knoflook
* 1 tl sambal oelek
* 1 tl laos
* 1 tl koenjit (geelwortel)
* 1 el asemwater (stukje asem en water, zie hieronder)
* Olie
* Zout
Bereidingswijze:
Snijd de kabeljauw in 4 stukken. Wrijf ze in met een beetje zout en besprenkel ze met een paar druppels citroensap.
Maak het asemwater door een stukje asem (ter grootte van een halve walnoot) in wat water op te lossen.
Wrijf de uien, knoflook, sambal, laos en koenjit in een vijzel goed door elkaar (of gebruik een keukenmachine). En meng met het asemwater.
Leg de stukken vis elk op een stuk aluminiumfolie, die aan de binnenkant eerst met wat olie is ingevet.
Bedek de vis met het kruidenmengsel.
Vouw het folie zo dicht dat een pakketje ontstaat.
Leg het pakketje op de barbecue tot de vis gaar is.
Uit: Groot Indonesisch Kookboek – Bep Vuyk – Kosmos - 9789021545691
Koop dit boek bij BOL.com
——————————————————————————————————-
Lees ook:Groot Indonesisch Kookboek – Bep Vuyk
Lees ook:Recept Indonesische vruchtensalade
Lees ook:Recept Kipkorma met pistache
Lees ook:Recept slapakketjes
Lees ook:Recept Iraans stoofpotje met rundvlees en aubergines
Pingback: Groot Indonesisch Kookboek - Bep Vuyk | Koken