Archief: december 2008

Win je zelfverzonnen Sourcy-smaakje

De mineraalwatermakers van Sourcy hebben een leuke nieuwe actie: ontwerp je eigen mineraalwatertje en geef er je eigen etiket aan en wie weet win je er wel 10.000 flessen van!
Hiervoor moet je zelf je smaakje, of ‘vleugje’ zoals Sourcy dat noemt kiezen, een kleurtje voor het drankje en je eigen etiket.

Lees verder

Amsterdam Hoofdstad van de Smaak 2009

De huidige hoofdstad van de smaak Zwolle draagt op 22 januari het stokje over aan onze echte hoofdstad Amsterdam. Het hele jaar 2009 is Amsterdam de hoofdstad van de Smaak. Het thema van Amsterdam wordt ‘Stad van de Duizend-en-Eén Smaken’. En dat is natuurlijk een verwijzing naar de vele culturen die in Amsterdam aanwezig zijn.

Lees verder

Gezond leren eten via je mobieltje

Het Voedingscentrum (in Den Haag) start vandaag met hun nieuwe campagne “Het nieuwe eten”. Nee, we eten niet goed, dat moeten we vernieuwen! Want, zo blijkt uit onderzoek, Nederlanders willen best gezonder eten, maar hebben geen idee hoe. En daar gaat het Voedingscentrum dus bij helpen. Slechte eetgewoontes zullen stap voor stap te lijf worden gegaan, waarna je uiteindelijk wel een gezond eetpatroon kunt ontwikkelen. Informatie hierover kan je via je mobieltje downloaden door een zogeheten QR-code op de kiek te zetten.

Lees verder

Met gouden bubbels het nieuwe jaar in

Afgelopen jaar zag ik al zo’n fles bij Harrod’s in Londen staan, maar de onderstaande link scheelt je een reisje. In deze gouden Cuvée Brut bevat eetbaar bladgoud dat door de fles sprankelt. Hiermee luid je extra feestelijk 2008 uit en het nieuwe jaar 2009 in!

Lees verder

Kerst enzo

Deze Kerstdagen is het hier op koken.blog even stil. Dan geniet ik met mijn liefsten van elkaars gezelschap en een lekker diner. Ik hoop van harte dat jullie je ook een paar fijne dagen zullen hebben.

Edith

De culinaire acties op 3fm serious request

Dit jaar vasten de drie dj’s in het glazen huis voor het Rode Kruis en hun campagne “een vluchteling is nergens zonder jou”. Voor deze 3FM Serious Request-actie kan je ook bieden op een paar culinaire acties. Wat dacht je van een twee-gangen lunch, een rondvaart met champagne of de gesigneerde kookboeken?

Lees verder

En de winnaar is …

Blijkbaar zijn er weinig lezers van koken.blog die echt problemen hebben om hun kinderen aan het eten te krijgen, want heel veel reacties waren er niet op de prijsvraag voor het boek Spaghetti aan het plafond van Yvon Jaspers. Ik denk dat die lezers liever een kookboek echt voor henzelf willen winnen.
Maar dat betekent niet dat er niemand blij gemaakt kan worden.

Lees verder

Koken op de wintersport

Het is soms behelpen, koken in die huisjes op de wintersport. Je kunt natuurlijk een hotel boeken of iedere avond uit eten gaan, maar dat is financieel niet voor iedereen weggelegd. Maarja, dan zit je wel vast aan het armetierige keukentje met zeer beperkte materieel. Maar twee pitjes, een niet werkende oven en kasten vol kromme snijplanken vol diepe sneden, botte messsen, pannen met aanbrandsel en zonder anti-aanbaklaag, je zou er maar in moeten koken. Deze ellende bracht Vanja van der Leeden en Monique Pawirosemito ertoe om zelf een boek samen te stellen met hun ervaringen en tips: Snowfood was geboren.
Maar gelukkig is niet iedere keuken zo slecht uitgerust. Heb jij die mazzel, dan kan je met het kookboek Winter in de Alpen van Manuela Darling-Gansser misschien lekkerder aan de slag.

Lees verder

Kerstmenu uit 1001-nacht

Als je eens wat anders wilt met Kerst, ga dan eens snuffelen in de keukens van Duizend-en-een-nacht. Veel van de ingredienten die ze in die keukens gebruiken kennen wij hier ook (al dan niet uit de Mediterrane landen), maar ze gebruiken ze net even op een andere manier. En in deze keukens kennen ze mezzes, dat zijn een soort Arabische tapas, die je in kleine schaaltjes om je hoofdgerecht kunt zetten. Houd je het alleen bij de groentengerechten, dan is dit ook voor vegetariers is dit een interessante optie. Een suggestie lees je hieronder.

Lees verder

Reismenu, een blikje in het leven van een culinair journalist

Het eerste Kook-, Reis- en Leesboek wordt het genoemd op de achterflap. En je kan er uit koken, er wordt in gereisd en het is zeer lezenswaardig, dus dat klopt. Ik heb het nu over de bundel Reismenu van culinair en reisjournalist Cor Hospes. Voor tal van bladen reist hij de hele wereld over op zoek naar de mooiste ingrediënten en lekkerste plekjes. En in Reismenu lees je hoe het er achter de schermen aan toe gaat. Een fout hotel dat geboekt is, een gids die iets te dol op sherry of een bezoekje aan de capetowns van Zuid-Afrika, het is allemaal het opschrijven waard gebleken.

Lees verder

Een kleurrijk Kerstmenu

Na een Kerstmenu uit kookboeken, een vegetarisch menu en een menu vol vis, gaan we nu op de kleurrijke tour met Kerst. Ik heb zelfs even een heel oranje-menu overwogen. Dit jaar hadden we twee keer een oranjemenu vanwege Koninginnedag en het WK-voetbal. En vorige maand hadden we nog de pompoen-foodlogmaand met veel bijdragen van Nederlandstalige foodbloggers. Maar dat leek me wat saai, dus ben ik toch wat dieper gaan graven in de archieven van koken.blog.

Lees verder

WIN: Een rustige Kerst met de kinderen

Wil je een rustige Kerstdis zonder dat de kinderen gaan zeuren over wat ze allemaal niet lusten? Doe dan nog mee aan de actie hier op koken.blog en maak kans op het boek Spaghetti aan het plafond van Yvon Jaspers.

Voor dit boek interviewde zij tal van Bekende Nederlands thuis aan de eettafel. Hoe lossen zij dat nou op, als hun kind iets niet wil eten? Allerlei tips en trucs worden uit de kast gehaald en wie weet zit er ook een goede bij voor jou. Lees hier meer over het boek.

En wil je dit boek winnen?  Lees verder

Wat kook jij met Kerst?

Zo vlak voor de Kerstdagen ben ik wel nieuwsgierig: hoe doen de lezers van koken.blog het met Kerst? Koken ze een volledig menu met alles erop en eraan? Of houden ze het simpel en gaat het meer om de gezelligheid dan om het culinaire? Koken ze alles zelf of verdelen ze alle gangen over meerdere personen, of schuiven ze lekker makkelijk bij anderen aan?
Laat het me weten in de poll die ergens onderaan in de rechterbalk staat!

Kerstmenu met vis

Met Kerst wordt vaak zwaar getafeld. Door te kiezen voor vis houd je het allemaal een stuk lichter.
Wil je met Kerst echt laten zien dat je iedereen al het beste op aarde toewenst, kies dan voor verantwoorde vis. Sommige vis wordt met uitsterven bedreigd en kan je dus beter niet eten. Daarnaast is vanwege de verschillende paartijden echt een seizoensproduct. Dat betekent dat het niet verantwoord is om in elke maand dezelfde vis eten. Kopen, dat kan misschien wel, maar dat zou je niet moeten doen, daarmee help de toch al zo slechte visstand echt niet vooruit. Kijk op de viswijzer en op Vis&Seizoen om te zien welke vis je nu in december wel verantwoord zou kunnen eten.

Lees verder

Foodloversguide NL

Hij wordt al liefkozend FLG genoemd, de Foodloversguide NL. De makers noemen het dé culinaire bijbel van Nederland en dat belooft wat. Een kloek boel vol culinaire adresjes, welteverstaan. Geen stichtelijke verhalen, of het zou moeten zijn dat je volgens de makers vooral met deze mooie en eerlijke producten in de keuken aan de slag zou moeten. Het liefst iedere dag. De Foodloversguide NL bevat er in elk geval genoeg culi-adresjes voor!

Lees verder