Recept Asperges met Hollandaisesaus

We zitten nu volop in het aspergeseizoen. Deze begon de tweede week van april en zal op 24 juni, Sint Jan, eindigen. Bij veel foodbloggers zag ik dat de eerste keer dat ze dit seizoen asperges aten, ze dat bijna allemaal op traditionele wijze  met gekookte ham en een eitje deden. Tijd dus voor nog wat andere lekkere recepten met asperges.

Laten we beginnen met de klassieker die lijkt op de hierboven genoemde variant: Asperges met Hollandaisesaus

De Hollandaisesaus wordt gemaakt door eidooier door wat ingekookte azijn te kloppen en hieraan gesmolten boter toe te voegen. De saus wordt vaak in het hokje ‘moeilijk’ geplaatst, maar probeer het gewoon een keer, het zal je vast meevallen!

ASPERGES MET HOLLANDAISESAUS

Ingrediënten:
* 2 kilo witte asperges
* 30 cl azijn
* 30 cl water
* 2 eidooiers
* 200 gr boter
* peper en zout

Bereidingswijze:
Doe de azijn en het water met wat peper in een pannetje en laat tot een derde inkoken. Laat iets afkoelen tot ca handwarm.
Smelt de boter en laat ook afkoelen.
Schil de witte asperges vanaf ca 3 cm van het topje tot aan de onderkant. Laat geen sliertje van de schil zitten, dan proef je en je zin om asperges te eten is dan volledig weg. Ga desnoods twee keer rondom de asperges als je zeker wilt zijn. Snijd ook het onderste stukje af, ergens tussen 1 en 3 cm zal genoeg zijn, dat is afhankelijk van de versheid van de asperges.
Leg de asperges in een ruime pan en kook ze in ca een kwartier gaar.
Breng nog een pannetje water aan de kook, waarbovenop je een metalen mengkom kunt zetten.
Als de asperges ca 10 minuten gekookt hebben, klop je de eidooiers door de ingekookte azijn in die metalen mengkom boven dat pannetje water tot een schuimig geheel. (Zorg ervoor dat de saus langzaam warm wordt, bij een temperatuur van ca 65 graden zal de eidooier de saus kunnen binden.)
Klop dan beetje voor beetje de gesmolten boter erdoor tot een lichtgebonden saus ontstaat. Let op dat ook nu de boter niet warmer dan 65 graden is.
Breng op smaak met peper en zout.

Andere recepten met asperges van koken.blog.nl:
* Basisrecept witte asperges
* Gebonden aspergecremesoep
* Cappuccino van groene asperges en Parmezaanse kaas uit een nieuw kookboek over Asperges
* Witte asperges met risotto
* Bavarois van asperges
* Nog wat recepten met asperges

————————————————————————————————————-

Lees ook:Recept Asperges met zalm en basilicumsaus
Lees ook:Recept Krokante asperges met lentesaus
Lees ook:Recept Groene asperges met salsa van gegrilde sla
Lees ook:Recept: Salade met groene asperges en yoghurtdressing
Lees ook:Recept Saffraanperencarpaccio met witte chocolademousse

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Recept Asperges met Hollandaisesaus

  1. Pingback: Recept Aspergetaartjes | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>