Recept Asperges in het toetje

aspergebavaroisGeen product of het heeft wel een eigen website. Zo ook de asperge. De Stichting Afzetbevordering Asperges draagt zorg voor de url 'www.asperge.nl'. Hierop heeft ze tal van wetenswaardigheden over het witte goud verzameld en kan je lezen over hoe gezond asperges zijn, over de herkomst, over hoe de plant groeit en natuurlijk is alle info ook voor kinderen toegankelijk. Zelf klikte ik (natuurlijk!) als eerste door naar de recepten.

En naast het basisrecept voor het koken van asperges vind je er tal van leuke ideeën om de asperge net even anders te eten. Verrassend vond ik de toetjes. Het asperge-ijs is het makkelijkste te maken, al is de omschrijving nogal cryptisch. Desondanks is ditzelfde recept op meer plekken op internet terug te vinden. Het recept voor de bavarois van asperges is iets duidelijker, maar nog erg summier. Daarom wat tips voor als je met dit dessert aan de slag gaat.

Het moment waarop je het asperge-suiker-gelatinemengsel gaat mengen van de room is cruciaal. Gelatine gaat binden als ze een graad of 15 is. Als je dit mengsel op ijswater zet, dan moet je regelmatig met een (flexibele) spatel roeren, omdat langs de randen het mengsel eerder afkoelt dan in het midden. Je kunt een thermometer in dit mengsel hangen om te bepalen wanneer je dit met de geslagen (ongezoete!) room moet mengen. Je kunt ook je ogen goed de kost geven. Als je je spatel horizontaal voor je houdt en je kunt een streep trekken met je vinger door het mengsel en de streep blijft een aantal seconden zichtbaar, dan is het moment daar. Dan meng je het aspergemengsel snel maar voorzichtig (want je wilt niet dat de room haar luchtigheid verliest!) door elkaar en laat het in kleine mooie eenpersoonsbakjes opstijven een paar uurtjes in de koelkast.

Deze week staat koken.blog in het teken van asperges. Naast dit basisrecept om witte asperges te bereiden, zullen leuke varianten daarop worden prijsgegeven. Deze gebonden aspergecrèmesoep, bijvoorbeeld of maak met de bouillon van de schillen deze risotto. Je aspergemenu is compleet met de bovenstaande desserts op basis van asperges. 

Lees ook:Basisrecept witte asperges
Lees ook:Het aspergeseizoen is weer begonnen
Lees ook:Recept Witte asperges met risotto
Lees ook:Recept Asperges met zalm en basilicumsaus
Lees ook:Lentekriebels? Basisrecept voor asperges

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Recept Asperges in het toetje

  1. Pingback: Recept Asperges met zalm en basilicumsaus | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>