Het grote kookboek – Lulu Grimes

hetgrotekookboekHet grote kookboek ligt naast me, en het is inderdaad een dikke pil. De kaft belooft Meer dan 1000 onmisbare, wereldse recepten. En het boek is volgens de makers nu net dat ene boek dat je in je kast moet hebben staan. Of waarmee je je enorme verzameling completeert. Het boek kan je meenemen als je een paar dagen op vakantie gaat en maar 1 kookboek mee mag/kunt nemen.

En hebben ze daar gelijk in?

Op het eerste gezicht zeker wel. In 12 hoofdstukken worden de belangrijkste aspecten van het koken besproken. We beginnen bij bouillon en soep, eieren en kaas vormen hoofdstuk 2 en daarna worden achtereenvolgens gevolgte, vlees en zeedieren besproken. In hoofdstuk zes is het de beurt aan pasta, rijst en noedels, waarna groenten in hoofdstuk 7 centraal staan. Hoofstuk 8 over kruiden en specerijen is het kortst zodat in H9 meer ruimte overblijft voor tal van sauzen en dips. In hoofdstuk 10 gaan we bakken, daarna maken we toetjes (zoals deze gepocheerde kweeperen) en het boek sluit af met tal van jams en conserven. Behoorlijk compleet dus.

Wat mist er dan?
Maar goed, dan weet je zeker dat ze ook wat missen. Gekscherend noemen ze zelf in de inleiding al yakmelk als voorbeeld. Maar natuurlijk ook niet alle soepen die je maar kunt verzinnen staan erin. Ook niet alle soorten groenten worden met een gerecht vereerd. En ook maar 7 verschillende soorten jam worden genoemd. Auteur Lulu Grimes zal haar selectie deels hebben laten bepalen voor een zo groot mogelijke spreiding van gerechten van over de hele wereld. En daarnaats is de uitgave gericht op het publiek, oorspronkelijk de Australische kookmarkt. Dat verklaart het grote aandeel Oosterse gerechten en gerechten uit het Engelse taalgebied. Dat is niet erg, maar als een Nederlander dit boek zou samenstellen zou het er bij vlagen toch anders uit zien.

Maar moet ik het nu kopen?
Wat ik wel een enorme pre van het boek vindt, is dat het veel uitleg geeft rondom de (basis)recepten. Hoe maak je bouillon, hoe maak je pasta of brood, hoe maak je sushirijst, hoe weet je of je eieren vers zijn? Het zijn allemaal vragen die in dit boek een antwoord krijgen. Ook bijzondere ingredienten die niet iedereen zal kennen, denk aan Chinese rijstwijn, groenten als aardperen of een specerij als citroengras, worden kort besproken. En daarmee wordt het een heel handig naslagwerk, waarvan je er altijd 1 in je boekenkast moet hebben staan.  

Het grote kookboek – Lulu Grimes - Van Dishoeck - isbn 9789047509998

Lees ook:Recept Gepocheerde Kweepeer (dessert)
Lees ook:Kookboek Van de groenteman
Lees ook:Buiten eten
Lees ook:Groenten met een hoofdletter
Lees ook:Het grote Larousse moestuin receptenboek

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>