De keukentool van 2012 – Jasmijn knijpt er lekker tussenuit

Het is het lelijke eendje onder mijn keukengerei: de plastic spuitzak. Verpakt in een onaantrekkelijke witblauwe kartonnen doos, opgerold met 99 andere broertjes en zusjes. Je zou het in mijn uitpuilende kast vol blinkende keukengadgets zo over het hoofd zien. Toch weet het altijd een plekje vooraan te bemachtigen, omdat ik het inmiddels als een van mijn belangrijkste keukenattributen beschouw.

Vrijwel wekelijks rits ik een zakje van de rol om zo heel gecontroleerd een mooie creatie op het bord te kunnen toveren. Van aardappelmousseline tot eiwit. Van crème tot ganache. Er zijn talloze substanties die hun weg vinden via mijn spuitzak. Onmisbaar in mijn keuken. Mijn geheime wapen bij het imiteren van strakke gerechten van topchefs.

 

Plastic beter dan katoen?
In mijn ogen wel! Af en toe denk ik nog glimlachend terug aan de tijd dat ik nog de katoenen spuitzak gebruikte. Het schoonmaken ervan was een vreselijke kliederboel en bij hergebruik werd de spuitzak er niet schoner van. Dat is met de plastic variant wel anders. Ik maak de gewenste lijntjes, bolletjes en stipjes op bord of bakplaat en gooi na afloop de zak in de prullenbak. Lekker hygiënisch toch?

 

Allemaal aan de spuit!
Tegenwoordig maakt in ons land vrijwel iedere professionele kok of bakker gebruik van plastic spuitzakken. Ook de hobbykok heeft de voordelen van het wegwerp-spuiten ontdekt. Jammer alleen dat wegwerp-spuitzakken nog steeds niet makkelijk (en goedkoop!) verkrijgbaar zijn voor iedereen. In huishoudwinkels zijn ze maar nauwelijks beschikbaar. Webwinkels verkopen ze wel, maar vaak beperkt aantal stuks in de verpakking en voor een veel te hoge prijs. Dat moet toch goedkoper kunnen voor zo’n rolletje plastic? Ik roep daarom iedere Hema, Blokker en Albert Heijn op om de rollen plastic spuitzakken voor een leuk bedrag in hun vaste assortiment op te nemen.

 

Handige trucs
Wat je ook gebruikt, plastic of katoen, hier zijn nog een paar handige trucs voor goed spuiten:

  • Hang de spuitzak bij het vullen in een glas of maatbeker. Hierdoor heb je twee handen vrij om een kom en schraper vast te houden. Dat scheelt een hoop geknoei.
  • Zorg dat de vulling goed onderin de spuitzak komt, dat scheelt later een hoop lucht spuiten. Dit kun je doen door de spuitzak heel goed dicht te draaien en met je arm een flinke slinger te geven. De vulling zakt dan goed naar beneden. Pas dan knoop je de zak dicht.

 

Plastic spuitzakken van Kee-Seal (100 stuks) zijn oa. te koop bij HANOS en Kookgoed.nl

Dit is de derde bijdrage, waarin de vier culinair redacteuren van koken.blog.nl terugblikken op hun favoriete keukengerei van 2012.  

Lees ook:Sushi kitspuit
Lees ook:Een oude liefde herontdekt
Lees ook:Knoflookrevolutie
Lees ook:Calorieën tellen?
Lees ook:De Case Steamer

1 Reacties // Reageer

One thought on “De keukentool van 2012 – Jasmijn knijpt er lekker tussenuit

  1. Pingback: Terugblik I – de koken.blog-keukentool van 2012 | Koken

  2. Spuitzak

    Ideaal die spuitzakken. Ik maak de mooiste desserts ermee. Heb je ze ook in gekleurde varianten? Wel zo leuk natuurlijk:)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>